Aszalt paradicsomos–spenótos rizottó
Hozzávalók:
-másfél bögre (kb. 300 g) rizottórizs (pl Arborio)
-1 liter zöldségalaplé
-1 nagyobb fej vöröshagyma, finomra aprítva
-3 gerezd fokhagyma, zúzva
-másfél bögre friss vagy mirelit spenót, aprítva
-8-9 szép nagy aszalt paradicsom, aprítva
-fél csésze reszelt parmezán
-2-3 evőkanál olívaolaj
-só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
Egy kis lábasban alacsony lángon melegen tartjuk az alaplevet.
Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát. 3–4 percig pároljuk, amíg a hagyma üveges lesz. Beleöntjük a rizst, és 2 percig pirítjuk. Fokozatosan adagoljuk a meleg alaplevet: mindig egy merőkanálnyit, közben folyamatosan kevergetve. Csak akkor öntsük hozzá a következőt, ha az előzőt már beszívta a rizs. Kb. 18–20 perc alatt a rizs krémes állagú és „al dente” lesz.
Hozzáadjuk a spenótot és az aprított aszalt paradicsomot, majd 2–3 percig főzzük, amíg a spenót összeesik. Levesszük a tűzről, belekeverjük a parmezánt, majd sóval és borssal ízesítjük. Azonnal tálaljuk, frissen, amíg a rizottó még meleg és selymes. Díszíthetjük extra parmezánnal vagy pár levél friss bazsalikommal.
