14 dolog, amit tehetsz, ha valakit megbántottál
2023-01-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Mindannyian voltunk már abban a helyzetben, amikor sajnos kicsúszott egy olyan szó, vagy egy mondat a szánkon, amit már az elhangzás pillanatában meg is bántunk. Ez bárkivel megesik, és még csak egy hevesebb vitára sincs hozzá szükség, hogy megtörténjen. Egy illetlen megjegyzés a másik új ruhájára, egy rossz szó a párod családjára, egy félresikerült vicc elég, hogy a villámok összecsapjanak a fejed felett.

Mivel sajnos egy megtörtént dolgot nem tudunk semmissé tenni, és az időt sem áll módunkban visszapörgetni, ezért igyekeznünk kell, hogy a másikat kiengeszteljük, és újra jó irányba tereljük a dolgokat. Az alábbi lépéseket szükséges megtenned, ha ilyen helyzetbe kerülsz:

1. Mérd fel a következményeket, értékeld, hogy egy objektív skálán mekkora kárt okoztál a kapcsolatotokban.

2. Adj a partnerednek némi időt, hogy megélje az érzelmeit, és átgondolhassa a dolgokat.

3. De azért ne várj túl sokáig, mert azzal esetleg nagyobb problémákat idézel elő, és régebbi sérelmeket hozhat a felszínre. Amint úgy érzed, hogy lehiggadtak a kedélyek, akkor próbálj beszélgetést kezdeményezni.

4. Sose vádold meg a másikat azzal, hogy nagyon érzékeny, és túlreagálja a dolgokat. Ezzel csak elveszed a saját felelősséged élét, és szinte őt teszed hibássá a kialakult helyzetért. Ráadásul az ilyen szavak is ugyanolyan fájdalmat okozhatnak, amelyekért majd ismét csak visszakoznod kell.

5. Ne akard megmagyarázni, hogy miért tetted. Sose mondj olyanokat, hogy „túl stresszes voltam, nem tudtam tisztán gondolkozni”, mert ezzel csak tovább mélyíted a szakadékot.

6. Vállald fel a felelősségedet! Ha Te szúrtad el, ha Te mondtad ki, akkor ismerd el, hogy hibáztál. Ezzel azt az üzenetet fogod közvetíteni a párod felé, hogy számíthat Rád és a tisztánlátásodra.

7. Kérj őszintén elnézést! Csak kevesen tudnak egy igazi szívből jövő bocsánatkérés után is haragudni a másik félre. De, ha csak kicsit is azt érzi a partnered, hogy nem vagy vele teljesen őszinte, akkor tévútra mehet az egész.

8. Mindenképpen hangozzon el a szádból, hogy sajnálod. Sokan képtelenek kimondani ezt, de enélkül nem lehet valóban őszintén elnézést kérni.

9. Érezd át, hogy min megy keresztül, és biztosítsd róla, hogy megérted.

10. Próbáld megfelelően kárpótolni. Attól függően, hogy milyen súlyos hibát vétettél, mérlegeld, hogy mivel teheted jóvá. Egy komolyabb sértésnél nem feltétlenül lesz elég egy ölelés vagy egy csokor virág.

Ez is érdekelhet! - Hogyan csökkentsd a viták számát a párkapcsolatodban?

11. Biztosítsd a párodat, hogy az elhangzott szavaknak nincsenek hatással az érzéseidre iránta, és semmi mélyebb jelentéssel nem bírnak számodra.

12. Fejezd ki felé nyíltan, hogy igyekszel a jövőben hamarabb gondolkozni, mint beszélni, és visszafogni a hasonló megnyilvánulásaidat. Ne ígérj olyat, hogy soha többé nem fog ez megismétlődni, mert ilyet senki nem fog tudni betartani.

13. Kérd meg, hogy meséljen az érzéseiről, és mit gondol róla, hogy mivel tehetnéd jóvá. Amit mond, azt pedig csöndben hallgasd végig, anélkül, hogy esetleg visszatámadnál.

14. Ha sikerül kibékülnötök, akkor lépjetek tovább. Nincs kapcsolat viták és konfliktusok nélkül, az ilyen helyzetek időnként kikerülhetetlenek. Az emberek viszont általában ettől még nem szaladnak világgá, hanem megbocsátanak, és élik tovább az életüket.