10 tipp őszi sportoláshoz
2020-10-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Megérkezett az ősz, és vele együtt az esős idő, ami lehangolóan hathat kedélyállapotunkra. Ha rendszeresen sportolunk, könnyebben legyőzhetjük a rosszkedvet. Mindegy, hogy a kocogást, a gyaloglást vagy a görkorcsolyázást választjuk, a lényeg, hogy örömünket leljük benne! Az alábbi cikkben felsorolunk 10 tippet, amellyel ősszel is fitt maradhatsz.

Bemelegítés: ha hideg időben csupán néhány percet szánsz a bemelegítésre, az izmaid nem fognak engedelmeskedni. Ősszel különösen fontos jól átgondolt bemelegítő gyakorlatsort végezni minden edzés előtt. A bemelegítés minimum 15 percig tartson!

Öltözet: Sok hobbisportoló követi el azt a hibát, hogy túl melegen öltözik fel edzéshez. A sportolók számára készített funkcióruházat megakadályozza a fokozott izzadást, illetve a verejték felhalmozódását. A légáteresztő anyagokból készült ruhadarabok ideálisak a sporthoz.

Fényvisszaverő öltözet, látásviszonyok biztosítása: különösen ősszel és télen fontos a rossz fényviszonyok miatt, hogy a járműforgalom számára mindig biztosított legyen a sportoló láthatósága. A fényvisszaverő öltözet viselése lehetővé teszi, hogy időben észleljék a sportolót, és elkerülhetők legyenek a balesetek. Az is fontos, hogy a sportoló időben észlelje a veszélyt, ezért viselhet kifejezetten sportolóknak készített fejre rögzíthető kislámpát is. Lehetőség szerint sötétedés előtt fejezd be az edzést, csak nappali fényviszonyok mellett sportolj!

Légzés: Ha a hőmérséklet 5 fok alá csökken, a hobbisportolóknak nem szabad szájon át lélegezni. Az orrunkon át vegyük a levegőt, így elkerülhető a légúti betegségek kialakulásának kockázata.

Folyadékpótlás: Hideg időben is fontos odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra. Szomjoltásra a szénsavmentes ásványvíz és az izotóniás oldatok a legmegfelelőbbek.

Betegség: aki nátha, köhögés, orrvérzés vagy láz mellett sportol, egészségét teszi kockára. Betegen egyáltalán ne sportolj, pihenj és gyógyulj meg teljesen! Akár szívizomgyulladás is lehet a következménye annak, ha betegen sportolsz!

Futás csak biztonságosan!: A nedves talajú erdei utak, az avarral, vizes levelekkel borított felületek csúszósak és veszélyesek, ezért az őszi és téli hónapokban kerülendők. Csúszós, jeges úton a balesetek elkerülése érdekében semmilyen körülmények között ne fuss még a legjobb futócipőben sem! Ez vonatkozik aszfaltutakra, járdára, földutakra és minden egyéb útra egyaránt. Úttesten soha ne fuss, mivel ez a forgalom miatt minden évszakban veszélyes!

Szünetek: sokszor előfordulhat, hogy az edzést meg kell szakítani néhány percre, ilyen helyzetben ne állj mozdulatlanul, mert felhevült tested gyorsan kihűlhet. A megoldást a moderált tempójú helyben futás jelentheti.

Levezetés: a levezető (pl. lassú kocogás) és nyújtó gyakorlatok jelentik az edzések ideális befejezését, lehetővé téve a szervezet számára a regenerálódást. Fontos, hogy a nyújtó gyakorlatok elvégzése előtt öltözz át, a nyújtó gyakorlatokra elég, ha hazaérve kerítesz sort. Az elveszített folyadék pótlására edzés után jó választás lehet egy csésze meleg (ne forró!) tea.

Forrás: Webbeteg