Vitamin ABC
2022-01-10  /  Szerző:   /   Ajánló

Óvja a mentális egészséget, hatékony haj- és bőrápoló, erősíti az immunrendszert, fokozza a kollagéntermelést – az alábbi állítások mind-mind valamilyen vitamin fő funkcióját mutatják be. A vitaminoknak nevezett mikrotápanyagok elengedhetetlen alkotóelemei a szervezetben végbemenő élettani folyamatoknak, elősegítik az egészséges emésztés megőrzését, segítik a vér- és a csontképzést és egyéb lényeges feladatokat látnak el.

1. Milyen vitaminokat ismerünk?

A vitaminok csoportosítása felszívódásuk alapján történik, ennek megfelelően vízben és zsírban oldódó vitaminokról beszélhetünk.

Mik a legfontosabb tudnivalók a vízben oldódó vitaminokról?

 • Ebbe a kategóriába sorolhatók a C-, valamint a különféle B-vitaminok (melyeket B-komplexnek is nevezünk)
 • Szervezetünk rövid ideig tudja tárolni őket, így gondoskodnunk kell a rendszeres, lehetőleg napi szintű bevitelükről táplálék vagy étrend-kiegészítő formájában
 • Mivel rövid ideig vannak szervezetünkben, viszonylag nehéz őket túladagolni

 

Mik a zsírban oldódó vitaminok legfőbb ismérvei?

 • Zsírban oldódó vitaminok az A-, D-, E- és K-vitaminok („DEKA”)
 • A szervezet hosszabb időn keresztül is képes tárolni őket, így érdemes odafigyelni a vitamintúladagolás (hipervitaminózis) elkerülésére
 • Legfontosabb feladatuk a szervezet energiaellátásának elősegítése, antioxidáns tulajdonságuknak köszönhetően elősegítik az immunrendszer erősségének fenntartását.

 

2. Milyen feladatot látnak el a különféle vitaminok?

 • C-vitamin: Leginkább ismert és hangoztatott tulajdonsága antioxidáns hatása – a C-vitamin elősegíti az immunrendszer erősségének megőrzését, fontos szerepet játszik továbbá a csontok és a fogak felépítésében, továbbá fokozza a kollagéntermelést.
  C-vitamin étrend-kiegészítők >>
 • B1-vitamin (tiamin): Számos élettani folyamat fontos eleme – segíti a vérképzést és fokozza a vérkeringést, hozzájárul a szellemi frissesség megőrzéséhez – agyserkentő vitaminnak is hívjuk -, valamint a szénhidrát-anyagcsere és a savtermelés fenntartásához.
 • B2-vitamin (riboflavin): Részt vesz a vörösvérsejtek előállításában, elősegíti a triptofánok (aminosavak), a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok anyagcseréjét, fokozza a B6-vitamin és a vas szervezetben való hasznosulását, valamint hozzájárul a mentális egészség fenntartásához. Nélkülözhetetlen a szürkehályog természetes kezeléséhez, illetve a haj-, a köröm- és a bőr szépségének megőrzéséhez.
 • B3-vitamin (niacin): A többi B-vitaminhoz hasonlóan antioxidáns tulajdonsággal bír, részt vesz a szervezetre káros szabadgyökök semlegesítésében, védi szervezetünket a sejtszintű károsodással szemben.
  B-vitamin étrend-kiegészítők >>
 • Az A-vitaminnak köszönhetően vagyunk képesek látni szürkületben és a sötétben, a retinolnak is nevezett vitamin továbbá szerepet játszik a reprodukciós folyamatokban, a sejtek közötti kommunikációban és erősíti az immunrendszert.
  A-vitamin étrend-kiegészítők >>
 • A D-vitamin segíti a csontok kalcium-háztartásának egészséges szinten tartását, valamint az A-vitaminhoz hasonlóan egyben immunerősítő vitamin is. Megfelelő mennyiségű napfény hatására szervezetünk D-vitamint állít elő, szükséges lehet azonban – különösen a téli hónapokban – élelmiszeren és étrend-kiegészítőkön keresztül tápanyagként bevinni szervezetünkbe.
  D-vitamin étrend-kiegészítők >>
 • Az E-vitamint a szépség vitaminjának is nevezik anti-aging, azaz bőröregedés-gátló hatása miatt. Szintén antioxidáns, semlegesíti a szabad gyökök káros működését, így védve a szív koszorúereit, az idegsejteket, ezáltal a mentális egészséget.
 • A K-vitamin legfontosabb feladata a véralvadás és a csontképzés elősegítése, továbbá a szív- és érrendszer egészségének támogatása a fehérjetermelés serkentése által. A K2-vitamin segíti a D-vitamin hasznosulását a szervezetben, ezért a D-vitamin étrend-kiegészítők gyakorta tartalmazzák.

Vitamin étrend-kiegészítők akciós áron a Multi-vitamin.hu oldalán!