Veszélyes randi trendek - 11. rész
2019-06-13  /  Szerző:   /   Randi „Most Velem randizol, vagy a telefonoddal?” - PhubbingÚjabb és újabb randizási szokások jelennek meg, és terjednek el napjainkban. Cikksorozatunkból most megismerheted a fontosabbakat, hogy képbe kerülj, mire kell ezután jobban figyelned, ha éppen társat keresel.

Hallottál már a „Phubbing”-ról? Nem? Pedig Te is biztosan találkoztál már ezzel a jelenséggel. Az eredeti kifejezés két angol szó, a „phone" (telefon) és a „snubbing” (semmibe vesz) összevonásából jött létre, magyarul nevezhetnénk akár mobilfüggőségnek is, hiszen lényegében ezt jelenti.

Phubbing: amikor valaki egy randin inkább a mobilját nyomkodja ahelyett, hogy a partnerére figyelne.

Hogyan teszi tönkre a „Phubbing” az ismerkedést, és a kapcsolatokat?

Érezted már feleslegesnek magadat egy randevún? Bizonyára Te is kínosan fészkelődtél a székeden, miközben a partnered századik alkalommal ellenőrizte a mobiljára érkező értesítéseket.

A telefonfüggőség lehet passzív vagy aktív. Amikor a másik jól látható helyre, képernyővel felfelé fekteti a mobilját az asztalon, elkerülhetetlen, hogy ne nézzen rá minden villanáskor. De az is előfordul, hogy miközben Te épp próbálsz előtte megnyílni, és mesélni magadról, ő elmélyülten chatel egy ismerősével.

Fentiekből egyértelműen látszik, hogy jelentőségteljes, és magával ragadó beszélgetésre nem számíthatsz egy ilyen randin. Bár egy gyors ellenőrzés a mobilon pár másodperc, mégis megakasztja az ismerkedés folyamatát, kizökkenti mindkét felet, és feszültséget teremt. Sőt! Egyenesen megakadályozza, hogy kialakuljon bármiféle kötődés két ember között.

Egy ilyen embertől nem fogod megkapni azt a tiszteletet és figyelmet, amit megérdemelnél. Olyan, mintha a partnered meghívott volna egy harmadik vendéget is a randevútokra, és fontosabb számára, hogy vele beszélgessen, helyetted.

Ezt is olvasd el! 6 alapszabály, hogy mit NE tegyél az első randin

Mit tehetsz ellene?

A „Phubbing” legnehezebb része maga a realizálás: gyakran észre sem vesszük, hogy mi is ezt csináljuk. Nem is gondolnád, hogy míg a telefont a kapcsolatok könnyebb fenntartására találták ki, addig napjainkban már inkább ellehetetleníti az együttléteket. Hogyan küzdheted ezt le?

Fontos az elhatározás.

Mielőtt randira indulsz, döntsd el, hogy amíg a választottaddal leszel, akkor csak ő a fontos, a telefonodra érkező jelzések várhatnak. A legjobb, ha még érkezés előtt lenémítod, és a táskádban, vagy a zsebedben hagyod.

Kérd meg a partneredet is, hogy tegye el a mobilját, mert csak így fogtok tudni kizárólag egymásra figyelni. Ha esetleg erre ő nem hajlandó, akkor túl sok jóra nem számíthatsz tőle a későbbiek során sem.

par