Vegán dió kenyér
A dió igen fontos táplálék az emberiség számára. Érdemes rendszeressé tenni étrendünkben. Néhány jó tulajdonsága, ami miatt nem érdemes nélkülözni: telítetlen zsírsavakat tartalmaz, képes normalizálni a koleszterin szintet, omega-3 és antioxidáns tartalma segíti a vérerek rugalmasan tartását, a szívet védi és vérserkentő hatással bír. Emésztést serkentő, valamint bélféregűző tulajdonsága is van. Jelentős kálium, kalcium, foszfor, vas és B-vitamin (B1, B3) E-vitamin tartalma van, ráadásul vegetáriánusoknak rendkívül ajánlott a fogyasztása.Hozzávalók 1 kenyérhez:
300 g gluténmentes zabpehely
300 g napraforgómag
180 g lenmag
40 g chiamag
100 g mandula
50 g dió
50 g kesudió
8 ek. kókuszolaj
3 ek. juharszirup
700 ml víz
némi só
Elkészítés:
1. Mind a mandula, mind a dió, mind a kesudió felét vágjuk apróra, és keverjük össze egy tálban az egész magokkal, a mandulával, a napraforgómagokkal, valamint a zabpehellyel.
2. Keverjük össze egy másik tálban a kókuszolajat, a juharszirupot és a 700 ml vizet egy habverővel. Ezt követően tegyük bele a száraz hozzávalókat, valamint ízlés szerint sózzuk meg. Keverjük bele a chiamagot és a lenmagot, hagyjuk őket egy kicsit megduzzadni, majd gyúrjuk össze egy tésztává. Zsírozzunk ki egy kenyérsütő formát kókuszolajjal és tegyük bele a tésztát. Ezután pihentessük kb. 2 órán keresztül.
3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Süssük a kenyeret kb. 20–25 percig a kenyérsütő formában, majd pedig óvatosan borítsuk ki belőle. Tegyük egyből egy tepsire, és süssük további 40–50 percig, amíg szép aranybarna színt kap és megszilárdul. Hagyjuk teljesen kihűlni, és vigyük (édes vagy fűszeres) szendvicskrémekkel körítve az ágyba.
Forrás: Activebeauty