Vega székelykáposzta
2024-02-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

-1 kg szálas savanyú káposzta

-50 dkg csiperkegomba

-2 fej vöröshagyma

-3 gerezd fokhagyma

-2 ek. olaj

-1 kk. őrölt kömény

-2 kk. szárított, morzsolt majoránna

-2 ek. füstölt fűszerpaprika

-4 babérlevél

-35 dkg főtt vörösbab (konzerv)

-4 ek. tejföl

-2 szál petrezselyem

Elkészítés:

A káposztát alaposan átmossuk, majd kinyomkodjuk. A gombát és a hagymákat megtisztítjuk, a gombákat szeletekre, a hagymákat finomra vágjuk.

Nagyobb, mélyebb serpenyőben, a forró olajon a hagymákat üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a gombát, fűszerezzük a köménnyel és a majoránnával, sóval, borssal ízesítjük, 2-3 percig pároljuk, majd megszórjuk a füstölt paprikával, felöntjük 5 dl vízzel, lefedve 10 percig főzzük.

Hozzákeverjük a szálas káposztát, a babérlevelet, (ha szükséges, önthetünk rá még kevés vizet) és tovább főzzük kb. 30 percet. Amikor a káposzta megpuhult, hozzáforgatjuk a jól leöblített, lecsepegtetett vörösbabot és további 5 perc alatt készre főzzük. 1-1 evőkanál tejföllel, petrezselyemmel díszítve kínáljuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva