Vega székelykáposzta
Hozzávalók 4 személyre
-1 kg szálas savanyú káposzta
-50 dkg csiperkegomba
-2 fej vöröshagyma
-3 gerezd fokhagyma
-2 ek. olaj
-1 kk. őrölt kömény
-2 kk. szárított, morzsolt majoránna
-2 ek. füstölt fűszerpaprika
-4 babérlevél
-35 dkg főtt vörösbab (konzerv)
-4 ek. tejföl
-2 szál petrezselyem
Elkészítés:
A káposztát alaposan átmossuk, majd kinyomkodjuk. A gombát és a hagymákat megtisztítjuk, a gombákat szeletekre, a hagymákat finomra vágjuk.
Nagyobb, mélyebb serpenyőben, a forró olajon a hagymákat üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a gombát, fűszerezzük a köménnyel és a majoránnával, sóval, borssal ízesítjük, 2-3 percig pároljuk, majd megszórjuk a füstölt paprikával, felöntjük 5 dl vízzel, lefedve 10 percig főzzük.
Hozzákeverjük a szálas káposztát, a babérlevelet, (ha szükséges, önthetünk rá még kevés vizet) és tovább főzzük kb. 30 percet. Amikor a káposzta megpuhult, hozzáforgatjuk a jól leöblített, lecsepegtetett vörösbabot és további 5 perc alatt készre főzzük. 1-1 evőkanál tejföllel, petrezselyemmel díszítve kínáljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva