Vargabéles eperrel
2023-06-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 8 szelethez:

-10 dkg cérnametélt

-4 tojás 

-25 dkg cukor

-2 cs.vaníliás cukor 

-25 dkg tehéntúró

-1 citrom reszelt héja és leve

-25 dkg eper + a díszítéshez

-5 dkg vaj

-5 dkg mazsola

-4 réteslap

Elkészítés:

A cérnametéltet megfőzzük, majd leszűrjük. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A tojások sárgáját összedolgozzuk 10 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, a túróval, a citrom héjával és egy csipet sóval.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük 1 evőkanál cukorral és a citrom levével, majd fokozatosan összedolgozzuk a tojássárgájás túrós keverékkel. Óvatosan belekeverjük a cérnametéltet.

Az epret megmossuk, kicsumázzuk, 25 dekányit összevágunk. A vajat megolvasztjuk. Egy 10 x 20 cm-es tepsit kikenünk vajjal, és kibéleljük 2 réteslappal úgy, hogy az oldalaira is jusson. Beleöntjük a cérnametéltes keveréket, megszórjuk a fele összevágott eperrel és a mazsolával, majd a tetejét a maradék réteslappal duplán befedjük. Meglocsoljuk a vajjal, megszórjuk 1 evőkanál cukorral. A sütőben 25-30 percig sütjük.

Közben a raguhoz a maradék cukrot serpenyőben karamellizáljuk.Beleöntjük a megmaradt epret, és fél percig forraljuk. A vargabélest kockákra vágjuk, 1-1 szem eperrel díszítjük, és az eperraguval tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva