Való Nektek egy közös kis kedvenc? – 5 kérdés, amely segít eldönteni
2021-01-21  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

A valódi családalapítástól ugyan messze van, mégis nagy lépést jelent egy kapcsolatban, ha a páros úgy dönt, hogy közösen örökbe fogad egy négylábút. Ez egy olyan szintű elköteleződés egymás iránt, amely jól mutatja, hogy hosszú távon is hajlandóak vagytok közösen nagyobb felelősséget vállalni, egy csapatként. Ugyanakkor, mielőtt elszánnátok magatokat a cselekvésre, érdemes alaposan végig gondolnotok, hogy valóban Nektek való-e egy közös állat.

Válaszoljatok őszintén az alábbi kérdésekre, hogy helyesen tudjatok dönteni!

Mennyire rugalmas az időbeosztásotok?

Fajtától függően minden háziállat, de különösen a kutyák és macskák folyamatos odafigyelést, illetve törődést igényelnek. Ha mindketten sokat túlóráztok, és csak nagyon kevés időt töltötök otthon, akkor az állat úgy érzi majd, hogy elhanyagolják. Csak gondolj bele, hány órát fog egyedül eltölteni a lakásban minden nap. Minél többet, annál nagyobb lesz a valószínűsége, hogy nem viselkedik majd jól, és sok problémát okoz. Ezzel együtt az állat és gazdi közti jó kapcsolat is nehezen alakulhat ki.

Hogyan fogjátok megosztani a feladatokat?

Ki tudtok előre alakítani egy menetrendet, amely szerint gondoskodtok az állattartással együtt járó napi feladatokról? Ki fogja reggel sétáltatni, és ki viszi le egy körre este? Esetleg megbíztok valakit, aki elintézi helyettetek ezeket a dolgokat? Hogy már időben és előre elkerülhessétek az esetleges későbbi konfliktusokat, nem árt mindezt tisztázni.

Ezt is olvasd el! - Mit tegyél, ha a párod nem akar gyereket?

Megengedhetitek magatoknak anyagilag?

Még akkor is, ha nem kerül sor soha komolyabb orvosi ellátásra, egy kisállatnak mindig szüksége lesz valamire, akárcsak egy gyereknek. Etetni kell, edzeni, oltani, játékokat vásárolni, hogy csak a legalapvetőbb részleteket említsük. Egy-egy állatorvosi számla extrém és váratlanul magas is lehet, amelyet mind bele kell kalkulálnotok a költségvetésetekbe. Egyáltalán, hogyan fogjátok fizetni, különösen akkor, ha még nem vagytok közös kasszán.

Megfelelő a lakókörnyezetetek egy kis kedvenc számára?

Elég nagy a lakás? Esetleg van kert, ahol napközben szaladgálhat? Szabad az albérletben kutyát tartanotok? A biztosító fizet a házban keletkező károkért, ha háziállatot is tartotok benne? Mielőtt belevágnátok, mindenképpen körül kell járnotok a lehetőségeket, és a szabályozásokat.

Mi lesz, ha szakítotok?

Természetesen ez az a kérdés, amelyre egy pár sem szeretne válaszolni. Valószínűleg Ti is azt gondoljátok, hogy sosem fogtok szétválni. Sajnos az élet azonban nem mindig ennyire kiszámítható. Ahogy telnek az évek, sok szerelem kihűl. Ezért fontos még a legelején beszélnetek arról, hogy mi lesz az állattal, ha Ti már nem akarjátok közösen folytatni az életeteket. Sokkal nehezebb lesz ugyanis akkor, amikor már nem tudtok tiszta fejjel kommunikálni, mert az egymás iránt érzett indulatok, és a felmerülő konfliktusok megakadályozzák. Ki fog rá utána vigyázni? Hogyan szervezitek meg a közös felügyeletet?

A fenti kérdések talán túlságosan felnagyítanak egy-egy várható problémát, legalábbis kívülről úgy tűnhet. Mégis fontos, hogy mindent időben tisztázzatok, és ne egy kész helyzetben kelljen váratlanul megoldást találnotok. De higgyétek el, hogy az az öröm, amit egy közös kedvenc megérkezése okoz, felülmúlja majd a vele járó nehézségeket, és napi rutin feladatokat. Egy háziállat megtanít majd még jobban szeretni egymást, és már-már családdá kovácsolhat Titeket.