A válás 4 előjele
2017-01-31  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e? John M. Gottman amerikai pszichológus kutatásai alapján elmondható, hogy előre lehet tudni, hogy mely házasságok fognak váláshoz vezetni. Ehhez nem kell jóstehetség, csak jó megfigyelési készség. De miből is lehet észrevenni, hogy már nagy a baj? Mégis mi mutatja meg, hogy a rossz viszony végzetes is lehet? Nagyon káros, sőt veszélyes a durva kritika, a megvető hangnem, a szemrehányó védekezés és a falat húzó elzárkózás. E négy jelenség minden válás előtt álló pár kommunikációjára jellemző.

1.Kritika, szemrehányás

A másik becsmérlése, leértékelése, tetteinek negatív megítélése, véleményezése mind-mind ide tartoznak. A nehezebb időszakokban hajlamosak vagyunk inkább a negatívumokat észrevenni a másikban, könnyebben minősítjük a másikat valós vagy vélt hibáiért. Ez rendszerint kölcsönössé válik: kritikára kritikával válaszolunk. Egy idő után nehéz megállítani az adok–kapok folyamatát. Ebben az elmérgesedett viszonyban a másik pozitív oldalát észre sem lehet venni, nemhogy dicséretet megfogalmazni.

2.Megvetés

Itt már nem csak a másik fél egyes tulajdonságainak a lebecsmérlése zajlik, hanem a személy egészének az elutasítása. Egy jól működő kapcsolat fontos ismérvének, az egymást övező tiszteletnek a teljes hiánya jellemzi a pár tagjait. Ráadásul ezt nem is rejtik véka alá, egymás gúnyolásáig, megalázáig is elfajulhat a kommunikáció.

3.Védekezés

A kritizálás folyamatának természetes velejárója a védekezés. A másik szurkálódásainak elkerülése végett mentegetőzni, szabadkozni próbálunk, védve a saját bástyáinkat. A felelősség alól való kibújás időlegesen erősítheti az egyént, de a kapcsolatra rombolóan hat. A bizalom egyre alacsonyabb fokon működik.

4.Elzárkózás

A bizalom hiánya végül teljes elzárkózáshoz vezet. Falakat húzunk fel, hogy könnyebb legyen a védekezés, hogy ne tudjon bántani a másik. Viszont ez az intimitás lehetőségét is meggátolja. Egyre távolabb kerülve egymástól nem csak a negatív viszonyulás zárható el, hanem a pozitív kapcsolat is megszűnik. A harag közönnyé válik, ami a végső stádiuma a kapcsolatnak, az egymás mellett elélés végső soron a váláshoz vezet.