Vadpástétom borzselével
Hozzávalók 8 üveghez
A pástétomhoz:
-50 dkg szarvasapróhús, inak nélkül
-30 dkg sertésmáj
-30 dkg mangalicazsír
-15 dkg áfonyalekvár
-3 ek. méz
-2 ek. só
-1 babérlevél
-4 szem borókabogyó
-1 tk. őrölt fekete bors
A zseléhez:
-1 liter portói bor
-2 rúd fahéj
-5 szem szegfűbors
-3 csillagánizs
-10 lap zselatin
Elkészítés:
A szarvashúst a májjal ledaráljuk, hozzáadjuk a zsírt, és aprítógéppel hosszan mixeljük. A húspéphez hozzáadjuk a mézet és az áfonyalekvárt, a mozsárban összetört borókabogyót és babért, valamint a borsot.
A sütőt 150 °C-ra előmelegítjük. A masszát széles szájú pástétomos üvegekbe kanalazzuk, vízzel félig töltött tepsibe állítjuk, és a sütőben 35-40 percig sütjük. Ilyenkor kiadja a zsírját, és kissé összesül.
Közben a zseléhez a bort felforraljuk a fűszerekkel. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, és a langyosra hűlt borban feloldjuk.
A pástétomokat a sütőből kivéve kiborítjuk, a zsírt eltávolítjuk, majd visszarakjuk az üvegekbe, és színültig töltjük a még langyos borral, lezárjuk. Hűtőbe téve egy éjszakán át dermesztjük.
Munka: kb. 45 perc
