Vadpástétom borzselével
2025-12-27  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 8 üveghez

A pástétomhoz:

-50 dkg szarvasapróhús, inak nélkül

-30 dkg sertésmáj

-30 dkg mangalicazsír

-15 dkg áfonyalekvár

-3 ek. méz

-2 ek. só

-1 babérlevél

-4 szem borókabogyó

-1 tk. őrölt fekete bors

A zseléhez:

-1 liter portói bor

-2 rúd fahéj

-5 szem szegfűbors

-3 csillagánizs

-10 lap zselatin

Elkészítés:

A szarvashúst a májjal ledaráljuk, hozzáadjuk a zsírt, és aprítógéppel hosszan mixeljük. A húspéphez hozzáadjuk a mézet és az áfonyalekvárt, a mozsárban összetört borókabogyót és babért, valamint a borsot.

A sütőt 150 °C-ra előmelegítjük. A masszát széles szájú pástétomos üvegekbe kanalazzuk, vízzel félig töltött tepsibe állítjuk, és a sütőben 35-40 percig sütjük. Ilyenkor kiadja a zsírját, és kissé összesül.

Közben a zseléhez a bort felforraljuk a fűszerekkel. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, és a langyosra hűlt borban feloldjuk.

A pástétomokat a sütőből kivéve kiborítjuk, a zsírt eltávolítjuk, majd visszarakjuk az üvegekbe, és színültig töltjük a még langyos borral, lezárjuk. Hűtőbe téve egy éjszakán át dermesztjük.

Munka: kb. 45 perc