Túrós máktorta
2025-12-14  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához

-4 tojás

-10 dkg cukor

-10 dkg vaj

-3 dkg porcukor

-15 dkg darált mák

-7 dkg darált mandula

A krémhez

-2,5 dl tejszín

-50 dkg túró

-10 dkg porcukor

-½ citrom leve

-5 lapzselatin

A málnazseléhez

-30 dkg málna (fagyasztott)

-1 tk. porcukor

-3 lapzselatin

A tetejére

-2 dl tejszín

-5 dkg porcukor

-1 csomag habfixáló

Elkészítés

Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral és a csipet sóval kemény habbá verjük. A vajat a tojássárgájával és a porcukorral habosra keverjük.

A darált mákot és a mandulát elkeverjük, és a tojáshabbal együtt a vajas masszához forgatjuk, majd a formába töltjük és megsütjük.

A krémhez a tejszínt habbá verjük. A túrót a porcukorral elkeverjük, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. A zselatint beáztatjuk, a citromlében feloldjuk. Hozzáadunk 1-2 evőkanál krémet, majd a krém egészével összedolgozzuk. A kihűlt piskótára öntjük (a tortakarikát ne vegyük le róla). Hűtőbe tesszük 1-2 órára.

A málnát összemelegítjük a porcukorral, majd átpasszírozzuk, és kissé felmelegítjük. Feloldjuk benne a zselatint, majd ezt is a tortára öntjük, és tálalásig néhány órát hűtjük.

A tetejére a tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral és a habfixálóval, és habrózsákat nyomunk belőle a tortára.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 4 óra múlva