Túrós máktorta
Hozzávalók 12 szelethez
A tésztához
-4 tojás
-10 dkg cukor
-10 dkg vaj
-3 dkg porcukor
-15 dkg darált mák
-7 dkg darált mandula
A krémhez
-2,5 dl tejszín
-50 dkg túró
-10 dkg porcukor
-½ citrom leve
-5 lapzselatin
A málnazseléhez
-30 dkg málna (fagyasztott)
-1 tk. porcukor
-3 lapzselatin
A tetejére
-2 dl tejszín
-5 dkg porcukor
-1 csomag habfixáló
Elkészítés
Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral és a csipet sóval kemény habbá verjük. A vajat a tojássárgájával és a porcukorral habosra keverjük.
A darált mákot és a mandulát elkeverjük, és a tojáshabbal együtt a vajas masszához forgatjuk, majd a formába töltjük és megsütjük.
A krémhez a tejszínt habbá verjük. A túrót a porcukorral elkeverjük, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. A zselatint beáztatjuk, a citromlében feloldjuk. Hozzáadunk 1-2 evőkanál krémet, majd a krém egészével összedolgozzuk. A kihűlt piskótára öntjük (a tortakarikát ne vegyük le róla). Hűtőbe tesszük 1-2 órára.
A málnát összemelegítjük a porcukorral, majd átpasszírozzuk, és kissé felmelegítjük. Feloldjuk benne a zselatint, majd ezt is a tortára öntjük, és tálalásig néhány órát hűtjük.
A tetejére a tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral és a habfixálóval, és habrózsákat nyomunk belőle a tortára.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva
