Túlvilági üzenet Kabos Lászlótól
2023-10-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Szerelem

Százéves lenne az ország legendás nevettetője, Kabos László. A mindenki által csak Kiskabosként emlegetett komikus 2004-es halála az egész művészvilágot megrázta, hiszen a színész pótolhatatlan űrt hagyott maga után. Régi barátai, kollégái, akik máig őrzik az emlékét, az évforduló alkalmából eddig ismeretlen történeteket elevenítettek fel az utánozhatatlan előadóról. Özvegye, Urbán Erika sokáig úgy érezte, néhai férje szelleme mindig ott van vele, még beszélt is hozzá.

Kabos László 2019-ben elhunyt feleségének jó barátja, Árvai Mónika elárulta, hogy a színésznő egy olyan oldalát is ismerte a férjének, ami a nagyközönség előtt rejtve maradt.

– Erika felnézett Kabos Lacira, szinte istenként tekintett rá, és nagyon fájlalta, hogy az emberek sokszor nem hitték el, hogy a szerelmük valódi, hiszen nem titok, hogy az ország komikusa nem rendelkezett előnyös megjelenéssel. Ám Erikát a külsőségek nem érdekelték, a párjában annak intelligenciáját szerette a legjobban: gyakran mesélte, hogy a négy fal között sokkal inkább az érzékenysége, mint a humora került előtérbe. Ám arról is beszámolt, hogy a férjében mindig volt egyfajta bizalmatlanság is. Ha túl szépnek és jónak tűnt valami, az hamar gyanús lett számára. Ez talán abból is fakadt, hogy a múltjában sok tragédiát kellett átélnie – mesélte Mónika, aki hiszi, hogy Urbán Erikát és Kabos Lászlót a halál sem tudta teljesen elszakítani egymástól.

Miután Kabos elhunyt, Erika úgy tekintett rá, mintha el sem ment volna: naponta beszélt hozzá, sőt, arról számolt be, hogy érzékeli otthonukban a szerelme jelenlétét. Ezt a tapasztalást megerősítette számára az is, hogy volt egy kutyája, aki minden alkalommal furcsán viselkedett, amikor Kabossal beszélgetett. Az állat odament hozzá, és olyan volt, mintha Kabos az állaton keresztül akarna érzéseket közvetíteni felé.

Erika egyszer egy fotót is küldött nekem, ami úgy néz ki, mintha a kutya mögött egy angyal vagy egy szellem lenne. Azt gondolom, Erika az élete végéig szerelmes volt Kabosba, épp ezért a síron túl is fájlalhatja, hogy végül nem egymás mellé lettek eltemetve – magyarázta Mónika.

Persze, az ország kedvenc humoristájának elvesztése nem csak a párjában, de annak kollégáiban is mély nyomot hagyott. Baranyi László így emlékszik egykori barátjára, színésztársára:

– Attól kezdve, hogy megismerkedtünk, nagyon tiszteltük egymást. Számtalan kabaréban játszottunk együtt, és a munkakapcsolat idővel barátsággá lényegült. Fantasztikus humora volt, bárkit fel tudott vidítani. Soha nem panaszkodott, olyan volt, mintha csak lebegett volna az élet nehézségei felett. A sikerrel kapcsolatban pedig mindig azt mondta, „a csúcsra könnyen fel lehet jutni, de ott maradni, az az igazi művészet”.

– Barátként is közel álltunk egymáshoz, időnként ellátogattunk bárokba, pénzdobálókba, hogy megigyunk egy sört, amiből aztán jó pár korsó lett. Időnként úgy kellett hazatámogatnunk egymást egy-egy ilyen este után.

Kollégaként is nagyon szórakoztató ember volt, szerette meglepni a többi színészt azzal, hogy a jelenet közben kicserélt egy-egy szót az eredeti szövegben, amit a nézők nyilván nem vettek észre, csak a kollégákat nevettette meg ezzel – mesélte mosolyogva Baranyi Laci bácsi.