Tudományos magyarázat arra, miért nem ismeri be párod a hibáit
2017-05-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat A párod soha nem ismeri be a hibáit? Folyton téged hibáztat mindenért, még akkor is, amikor nyilvánvaló, hogy ő kavarta össze a dolgokat? Még mielőtt veszekedésbe kezdenél vele, vedd számításba a megemelkedett tesztoszteron szintjét is.

Tegyük fel, hogy tervezitek, hogy kimentek egy étterembe vacsorázni. Te időben odaérsz, ő viszont nem. Vársz 15 percet mielőbb felhívod, hogy megkérdezd, mi történt vele. Közben rájössz, hogy ő is vár rád, csakhogy épp egy másik étteremben. Összekeverte a két helyet. Mégis, a párod nem ismeri el azt, hogy hibázott. Még akkor sem, amikor küldesz neki egy képernyőképet a korábban váltott üzeneteitekről, amelyben megbeszéltétek, hogy melyik étteremben találkozzatok.

Még abban az esetben is, amikor neked minden nyilvánvaló – és neki is nyilvánvalónak kellene lennie – a párod nem ismeri be azt, hogy hibázott. Egyszerűen elutasítja azt, hogy beismerje, ő hibázott. Még akkor is, ha látja az általad átküldött üzenetet, mindig talál valamit, amibe beleköthet, és csakis rád háríthassa a hibát.

Még mielőtt szakítanál vagy veszekedésbe kezdenél vele amiatt, hogy önfejű és nem vállalja fel a hibáit, valószínű jó lenne, ha megtudnád ennek a viselkedésének a tudományos okát is. Merthogy igen, a férfiak eme viselkedésére van egy tudományos magyarázat is.

Amerikai kutatók felfedezték azt, hogy azok az emberek, akiknek nagyobb a tesztoszteron szintjük – vagyis a férfiak – hajlamosak azt hinni, hogy nekik mindig igazuk van, még akkor is, amikor hibáznak.

Colin Camerer, szakember a viselkedési közgazdaság és kognitív idegtudományokban, megmagyarázza ezt a viselkedést, azt mondván, hogy a tesztoszteron gátolja a mentális ellenőrzési folyamatokat, ezáltal megnő az az ösztönös érzelem, hogy „igazad van”.

A kutatást 243 férfi részvételével végezték, akiket véletlenszerűen válogattak ki. A kutatásban részt vevő férfiak egy része egy dózis tesztoszteront, a másik része pedig placebo gélt kapott, még mielőtt tesztelték volna őket.

Azok a férfiak, akik tesztoszteront kaptak 20%-kal helytelenebbül válaszoltak a feltett kérdésekre, siettek a válaszadással, utána pedig sokkal több idő kellett nekik arra, hogy helyesen válaszoljanak. A kutatók azt gondolják, hogy a tesztoszteron hibázásra késztet, mivel megnöveli az önbizalmad. Ha több önbizalmad van, az az érzésed lesz, hogy igazad van, és nem fogsz kételkedni annyira, hogy közben rájöjj a hibáidra és javítsd azokat – mondta Colin Camerer. Ugyanakkor, ugyancsak a tesztoszteron készteti a férfiakat arra, hogy ne ismerjék be a hibáikat.

A fentiek szerint tehát, légy megértőbb a pároddal, amikor nem ismeri be a hibáit, vagy amikor összekavarja a dolgokat. Lehetséges, hogy a tesztoszteron többlettől van.