Tudj meg mindent az immunerősítő homoktövisről!
2020-11-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Mindenki tudja, hogy a homoktövis egészséges. De tudod azt is, milyen hatása van ennek a szuper gyümölcsnek, hogyan kell megenni, és egyáltalán milyen az íze? 

HOMOKTÖVIS: (SZINTE) SEMMI SEM TARTALMAZ TÖBB C-VITAMIN

A homoktövis egy cserje, amely eredetileg Kínából származik, de ma már Európában is elterjedt (különösen Észak-Németországban). A homoktövis különlegességei a kicsi, narancssárga bogyós gyümölcsök, amelyek tele vannak C-vitaminnal. Bár a bogyók sokkal kisebbek, mint a citromok, csaknem tízszer több C-vitamint tartalmaznak, és egyedül a csipkebogyó veheti fel vele a versenyt. A homoktövis az összes B-vitamint is magas szinten tartalmazza; ezek fontosak a vérképzés és az idegműködés szempontjából.

HATÁSA: MIÉRT ÉRDEMES HOMOKTÖVIST ENNI?

A C-vitamin feladata a különféle kórokozók (pl. vírusok, mikrobák és baktériumok) elleni védekezés, de elengedhetetlen a szabad gyökök elleni védelemhez is. A szabad gyökök blokkolják a test saját regenerációs folyamatait, és így befolyásolják a vitalitást és az öregedési folyamatot. Különösen a téli hónapokban, amikor a testünk a hideg, a sötét és egyéb, az immunrendszert gyengítő hatások miatt (pl. megfázás, influenza és egyéb kórokozók) még inkább szükség van a C-vitaminra, érdemes a homoktövist rendszeresen fogyasztani.SZÉP ÉS BOLDOG: A HOMOKTÖVIS MÉG TÖBBRE KÉPES

Azok, akik egészségesek és fittek, automatikusan boldogok is. A narancssárga vitaminbomba rendszeres fogyasztásával még tetézheted is ezt. A C-vitamin számos olyan hormon és neurotranszmitter képződéséért is felelős, amelyek pozitívan befolyásolják koncentrációs képességünket és hangulatunkat. A C-vitamin széppé is tesz, különösen a kötőszövet erősödéséhez járul hozzá. Ráncok, narancsbőr vagy sápadt arcszín? Mindez a múlté! Nem csoda akkor, hogy a homoktövist maszkokhoz, krémekhez és hajápoláshoz is használják.

NYERSEN ENNI? MILYEN AZ ÍZE A HOMOKTÖVISNEK VALÓJÁBAN?

A homoktövist nem igazán lehet nem szeretni, hacsak nem szereted a savanykás ízt. A kis bogyók extra savanyúak. Alapvetően a homoktövis nyersen is fogyasztható, azonban nagyon kevesen kedvelik ebben a formában. A kis bogyókat jobban emészthető olajokká, gyümölcslevekké, teává, táplálékkiegészítővé, cukorkává, lekvárrá és még sok minden mássá alakítják. A homoktövis a modern ínyenc konyhákban is használatos. Édes vagy savanykás aromákkal keverve a friss savassága szószok, desszertek, levesek vagy turmixok végső ízének meglepetését okozza.

Egy kis tipp: ha a homoktövist gyümölcsléként szeretnéd fogyasztani, a legjobb az úgynevezett direktlé. Az ilyen gyümölcslevek tiszta koncentrátumok, amelyek a felhasznált gyümölcsök 100 százalékát teszik ki. Savanykás íze miatt nem szokták önmagában inni, de így a legmagasabb a vitamintartalma.

 

FOGYASZTÁSA: A RENDSZERESSÉG FONTOS

A szervezet nem tudja tárolni a C-vitamint, tehát nincs értelme egyszerre nagy mennyiségeket inni belőle. Azok, akik szeretnék egészségesen átvészelni az év hűvösebb évszakát, fogyasszanak homoktövist rendszeresen. Két kis egység, egy reggel, egy este, optimálisan fedezi a C-vitamin napi szükségletet. Ha még több homoktövist szeretnél enni, sem probléma, a kis bogyókat nem lehet túladagolni. A felesleges C-vitamin egyszerűen kiválasztódik, ezért nyugodtan élvezd ezt a vitaminbombát, hiszen a savanyú nemcsak egészségessé tesz, hanem viccessé is.

Forrás: Activebeauty