Tönkrement ruhadarabok? Van megoldás!
2019-11-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs Akár véletlenül leöntöttük valamivel a kedvenc pólónkat, akár viseltesre hordtuk a lemenőbb pulcsinkat, nagyon nehéz lemondani egy-egy ruhadarabról. Szerencsére nem is kell őket minden esetben kukába dobnunk, hiszen léteznek varázslatos ruhamentő technikák. Íme a legjobb trükkök tönkrement ruhadarabok megmentéséhez!

Alapozófolt lett a fehér ing gallérján

Amilyen tartós tud lenni az arcunkon az alapozónk, olyan makacsul tud ragaszkodni a ruhánkhoz is – főleg a fehérekhez. Hogy maradéktalanul megszabadulhassunk tőle, először tudnunk kell, milyen összetételű az alapozó. Ha olajbázisú, akkor tegyünk tusfürdőt a foltra, hagyjuk hatni 10-15 percig, majd mossuk ki mosógépben. Ha pedig vízbázisú alapozó hagyott nyomot a ruhánkon, akkor borotvahabbal végezzük el ugyanezt a folyamatot.

ruzs

Elszíneződött a velúrbőr cipő

A velúrbőr cipők rendkívül kényesek, minden meglátszik rajtuk: ha esőben viseljük őket, ha lefröcsköljük valamivel vagy akár ha hozzáérnek valamihez… Azonban létezik egy-két trükk, amelyekkel új életet lehelhetünk beléjük! Ha például szimplán koszos lesz a velúrbőr cipő, akkor velúrbőr kefével vagy fogkefével eltávolíthatjuk a szennyeződést. Fontos, hogy a kefét ne oda-vissza húzzuk a bőrön, csak egy irányba keféljük, mintha fésülködnénk. Az olajfoltok eltávolításához tegyünk egy kevés kukoricakeményítőt a cipőre, hagyjuk rajta egy éjszakán át, majd másnap a velúrbőr kefével keféljük ki. A vízfoltok eltávolítása a legegyszerűbb: vizezzük be az egész cipőt! Ehhez használhatunk szivacsot is, a lényeg, hogy egyenletes rétegben legyen vizes a lábbeli, amelyet ezután egy éjszakán át száradni hagyunk – érdemes sámfát tenni a cipőbe, hogy ne veszítsen eredeti formájából.

ruzs

Fakulni kezdett a fekete farmernadrág

Elég bosszantó tud lenni, ha fakulni kezdenek a fekete ruhadarabok, hiszen nem szürke holmikat akartunk hordani, hanem feketéket! Még jó, hogy a farmerek esetében van egy tuti megoldás! Először mossuk ki őket mosógépben a szokásos módon, majd forraljunk vizet a legnagyobb lábosunkban, adjunk hozzá két csomag porállagú fekete ruhafestéket és egy csésze sót. Vizezzük be meleg vízzel a nadrágunkat, hajtsuk össze szépen, majd tegyük bele a ruhafestékes lábosba. Hagyjuk benne ázni kb. 30 percig, időnként pedig kevergessük meg. Amikor letelt a hatóidő, vegyük ki a farmert és öblítsük addig, amíg már csak tiszta víz jön ki belőle.

ruzs

Kinyúlt és kibolyhosodott a kötött pulóver

Mindkét probléma orvosolható, ráadásul hétköznapi kellékek segítségével! A bolyhosodás könnyen eltüntethető, ha a sima felületre fektetett, kisimított pulcsin végigmegyünk egy eldobható borotvával – maradéktalanul eltávolítja a bolyhokat. Ha pedig a pulóver kinyúlt nyaka vagy ujja miatt bosszankodunk, akkor javasolt forró vízben áztatni egy ideig, majd hajszárítóval megszárítani. Hogy ez miért segít? A forró víztől és a hajszárító melegétől összezsugorodnak a kitágult részek.

ruzs

Forrás: Activebeauty