Tippek, hogy felkészülj a nyugodt alvásra
2020-11-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Minden este nehezedre esik elaludni, ezért olyan tippekre vágysz, melyek ebben segítenek? Akkor jó helyen jársz. Elárulunk pár titkot, melyeknek köszönhetően a jövőben ezzel már nem lesz problémád.

1. Olvasás és hallgatás

Annak érdekében, hogy ne legyen kínszenvedés az esti elalvás, nagyon fontos, hogy kialakítsunk egy mindennapi rituálét, melybe tartozzon bele az esti olvasás. Egy könnyed könyv olvasása segít a kikapcsolódásban és a megnyugvásban, így máris könnyebben fogunk elaludni.

Amennyiben nem szeretnénk olvasni, akkor hallgassunk hangoskönyvet, hiszen ez ugyanolyan hatással van ránk, mintha mi magunk olvasnánk, viszont nem jár semmiféle megerőltetéssel, így garantált a könnyű elalvás.

2. Mozgás

A megfelelő testmozgás szintén hozzájárulhat a könnyű és gyors elalváshoz, így azt ajánljuk, hogy lefekvés előtt tegyünk még egy kellemes sétát, amitől elálmosodunk. Arra azonban ajánlott figyelnünk, hogy ne vigyük túlzásba az esti mozgást, hiszen akkor pont az ellenkezőjét érjük el, azaz felpörgünk. A megerőltető edzés már nem javasolt a késői órákban, hiszen legalább 2-3 órára van szüksége szervezetünknek, hogy ismét megnyugodjon, és felkészüljön a pihenésre.

3. Órák

Ha mindig meggyűlik a bajunk az elalvással, akkor száműzzünk minden órát a hálószobából! Ellenkező esetben a tekintetünk állandóan rászegeződik az órára, és egyre idegesebbek leszünk, hogy még mindig nem alszunk pedig már milyen régóta fekszünk az ágyban. Ilyen idegállapotban értelemszerűen végképp nem fogunk tudni elaludni.

Alapvetően azt javasoljuk, hogy mindig ugyanabban az időpontban feküdjünk le. Ezt persze megszabja a számunkra szükséges alvásidőtartam is, így ezt is kalkuláljuk bele. A 20 és 50 év közötti nőknek például átlagosan 7-9 óra alvásra van szükségük.

4. Hűvös, sötét szoba

A hálószobában ne legyen se világos, se túl meleg, hiszen az alváshoz szükséges hormon, a melatonin termelését megakadályozza a fény. A szoba ideális hőmérséklete 16-19 Celsius-fok közötti legyen. Tudni kell, hogy alvás során a testünk hőmérséklete lecsökken. Abban az esetben, ha egy nagyon magas értékről kell visszahűteni a szervezetünket, akkor sokkal lassabb lesz az elalvás folyamata, továbbá nyugtalanabbul is fogunk aludni.

 

5. Meleg végtagok

Svájci tudósok rájöttek, hogy a meleg végtagoknak hála gyorsabban és könnyebben alszunk el. A hő hatására kitágulnak az ereink, aminek következtében könnyebben hűl le a testünk, aminek hála szétáramlik a melatonin. Ez pedig jelzi a szervezetünknek, hogy elérkezett a pihenés ideje.

Forrás: Activebeauty