Tényleg vár valahol mindenkire egy lelki társ?
2021-06-14  /  Szerző:   /   Egyéb, Szerelem

A lelki társ eszméje talán egyidős az emberiséggel. A mögötte húzódó gondolat egyszerű: mindenkinek létezik egy párja, akivel kölcsönösen kiegészítik egymást.

Természetesen már maga a jelenség létezése is vita tárgya, ugyanakkor a pontos fogalmában sincs egységes álláspont. Emellett számtalan művészeti alkotás, mozifilm és regény is feldolgozta már a témát, más-más kontextusban. Míg egyesek szentül hisznek az egyetlen igazi létezésében, addig az emberek másik csoportja szerint nem csupán egy tökéletes társa lehet valakinek élete során.

Habár szakemberek megfogalmazásában az lehet a lelki társunk, aki tökéletesen illik a személyiségünkhöz és a temperamentumunkhoz, ez nem jelenti azt, hogy egy ilyen párkapcsolatba ne kellene ugyanúgy folyamatosan energiát tennünk. Sokan azt gondolják, hogy a lelki társ olyan, mint egy hozzánk passzoló kirakódarab, és ez önmagában képes fenntartani a hosszú távú harmóniát a kapcsolatban.

Sajnos ez óriási tévedés. Szakértők szerint az embereknek nézőpontot kellene váltania ezen a területen, és ahelyett, hogy próbálják megtalálni a másik felüket, inkább mindenkinek meg kellene formálnia a sajátját, méghozzá folyamatos tanulással, egymásra való odafigyeléssel, és kölcsönös szeretettel, támogatással a nehéz, illetve a boldog időszakokban is.

De ki is a lelki társ?

A fogalom meghatározása nem egyszerű feladat, hiszen minden ember számára mást jelent. A leggyakoribb nézet szerint, az az egyetlen ember, akivel minden téren tökéletesen összeilletek, és aki mellett a legboldogabb lehet az életed. Ha nem találod meg, akkor semmi más párkapcsolatban sem érheted el ezt a harmonikus viszonyt.

Mások szerint a lelki társ azért toppan be az életedbe, hogy megtanítson valami fontos dologra. Felráz a letargiádból, és kihozza belőled a legjobbat.

Ezt is olvasd el! - 5 biztos jel, hogy rátaláltál a lelki társadra

Miért vitatott a lelki társ jelenség?

A tökéletesen egymást kiegészítő pár képe egy eltúlzott romantikus megjelenítés. Az ember ugyanis alapvetően már önmagában is kerek egész, nem egy másik embertől lesz teljes. Számtalan szingli él abban a tudatban, hogy muszáj találnia valakit, aki majd elhozza számára a boldogságot. Sajnos ez egy nagyon fals megközelítése az társkeresés és randizás folyamatának is, mert a szükségből fakad.

Másrészt egy párkapcsolatért folyamatosan tenni kell, bármennyire is illetek egymáshoz, attól még emberek vagytok, eltérő gondolatokkal és igényekkel. Ezért egy tökéletesen harmonikus viszony ideája eléggé távol áll a valóságtól. Hatására könnyen beleeshetsz abba a hibába, hogy az első konfliktusnál átértékeled a kapcsolatot és felrúgsz mindent, ahelyett, hogy inkább egy közös megoldást keresnél.

Van tudományos bizonyítéka annak, hogy léteznek lelki társak?

Az igazság az, hogy közel 8 milliárd ember él a földön, és közülük sok olyannal találkozhatsz, aki illik hozzád és közösen egy harmonikus és boldog párkapcsolatot alakíthattok ki. Kutatják, hogy az emberek milyen tulajdonságok, személyiségjegyek, vagy éppen erkölcsi normák alapján kedvelnek jobban vagy kevésbé valakit, de valójában a párkeresésben az egyik legfontosabb tényező a földrajzi közelség.

Lehet káros hatása a lelki társ koncepciójának a párkapcsolatokra?

Sajnos igen, állítják a kutatók. Ha ugyanis folyton csak azt a bizonyos „egyet” keresed, akkor nem leszel igazán jelen egyik párkapcsolatodban sem, így esélyed sem lesz a valódi boldogság elérésére. Azt is megfigyelték, hogy azok az emberek, akik szinte betegesen hisznek ebben a jelenségben, gyakrabban tűnnek el szó nélkül (ghosting) az aktuális partnerük életéből.

Hogyan kezelhetjük helyén ezt a fogalmat?

Leginkább úgy, ha nem kizárólag romantikus kapcsolathoz keresünk lelki társat. Mi van akkor, ha a tökéletes társad nem a szerelmed? Ezzel a tágabb megközelítéssel sokkal teljesebb életet élhetsz, és nagyszerű kapcsolatot ápolhatsz egyidőben több emberrel is. Ráadásul lekerül rólad a nyomás, hogy a párkapcsolatodban mindennek tökéletesnek kellene lennie.

Természetesen ez nem jelenti az, hogy életed párja ne lehetne egyúttal a lelki társad is, hiszen a mesék néha valóra válnak. Mindamellett ekkor sem szabad megfeledkezned arról, hogy a kapcsolatot ápolni és gondozni kell, mert csak úgy maradhat meg köztetek hosszabb távon az igazi harmónia.