Tengeri sügér kabátban édeskömény-salátával
2025-06-14  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre:

-2 konyhakész bőrös tengeri sügér

-4 szelet száraz (héjas) fehér kenyér

-1 gerezd fokhagyma

-10 dkg reszelt parmezán sajt

-1 csipet cayenne-i bors

-1 kis cs. friss oregánó

-1 citrom reszelt héja

-2 ek. olívaolaj

Az édeskömény-salátához:

-2 kisebb édesköménygumó

-1 marék rukola

-1 kis cs. snidling

-1 citrom leve

-1 dl olívaolaj

Elkészítés:

A halat megtisztítjuk, megmossuk, 2-2 filére vágjuk, a bőrét beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk. A sütőt 160 C-fokra előmelegítjük. A száraz kenyeret apróra kockázzuk, sütőtálcára szórjuk és a sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve, a sütő hőfokát 180 C-fokra emeljük.

A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. Az oregánó leveleit finomra aprítjuk. A pirított kenyérkockákat nagy tálba szórjuk és összekeverjük a reszelt sajttal, a cayenne-i borssal, 1 evőkanálnyi oregánóval, a fokhagymával, a citromhéjjal és az olívaolajjal.

Kiolajozunk egy sütőtálcát, ráhelyezzük a halfiléket, a bőrükkel felfelé. A kenyeres keveréket egyenletesen elterítjük rajtuk, kissé rányomkodjuk. A sütő középső rácsán 8-10 perc alatt készre sütjük.

Közben az édesköményt megtisztítjuk, olyan vékonyra szeleteljük, amennyire tudjuk. A snidlinget felaprítjuk fel, majd összekeverjük az édesköménnyel és a rukolával. Meglocsoljuk a citrom levével és olívaolajjal – ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összeforgatjuk. A megsült ropogós hal mellé kínáljuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 40 perc múlva

467 kcal/adag