Tengeri sügér kabátban édeskömény-salátával
Hozzávalók 4 személyre:
-2 konyhakész bőrös tengeri sügér
-4 szelet száraz (héjas) fehér kenyér
-1 gerezd fokhagyma
-10 dkg reszelt parmezán sajt
-1 csipet cayenne-i bors
-1 kis cs. friss oregánó
-1 citrom reszelt héja
-2 ek. olívaolaj
Az édeskömény-salátához:
-2 kisebb édesköménygumó
-1 marék rukola
-1 kis cs. snidling
-1 citrom leve
-1 dl olívaolaj
Elkészítés:
A halat megtisztítjuk, megmossuk, 2-2 filére vágjuk, a bőrét beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk. A sütőt 160 C-fokra előmelegítjük. A száraz kenyeret apróra kockázzuk, sütőtálcára szórjuk és a sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve, a sütő hőfokát 180 C-fokra emeljük.
A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. Az oregánó leveleit finomra aprítjuk. A pirított kenyérkockákat nagy tálba szórjuk és összekeverjük a reszelt sajttal, a cayenne-i borssal, 1 evőkanálnyi oregánóval, a fokhagymával, a citromhéjjal és az olívaolajjal.
Kiolajozunk egy sütőtálcát, ráhelyezzük a halfiléket, a bőrükkel felfelé. A kenyeres keveréket egyenletesen elterítjük rajtuk, kissé rányomkodjuk. A sütő középső rácsán 8-10 perc alatt készre sütjük.
Közben az édesköményt megtisztítjuk, olyan vékonyra szeleteljük, amennyire tudjuk. A snidlinget felaprítjuk fel, majd összekeverjük az édesköménnyel és a rukolával. Meglocsoljuk a citrom levével és olívaolajjal – ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összeforgatjuk. A megsült ropogós hal mellé kínáljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva
467 kcal/adag