Tavaszköszöntő leves medvehagymával
2021-03-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Visszavonhatatlanul itt van a tavasz, amit az bizonyít a legjobban, hogy kibújtak az első medvehagymák. Zsengék még, de tele vannak élettel, illattal, egészséggel, aromákkal.

Az biztos, hogy a következő hetek főszereplője a tavasz egyik első friss zöldféléje, a medvehagyma lesz. Az eredetileg bükkösökben és tölgyesekben vadon növő illatos levelű medvehagymát ma már kertekben és kertészetekben is termesztik, így piacon is kapható, de magunk is szedhetünk belőle – egy kellemes kirándulással összekötve.

A medvehagyma nemcsak finom, de nagyon jótékony gyógyhatásokkal is bír: vér- és májtisztító, fokozza a vérkeringést, serkenti az emésztőrendszer működését, magas C-vitamin-tartalma miatt ellenállóbbá teszi az immunrendszert. Fogyasztható nyersen is, salátába téve, finomra vágva szendvicsre szórva, esetleg pestónak összeturmixolva, de főzhetjük is – mondjuk ne túl hosszan, hogy minél több értékes tápanyag maradjon benne.

Az alábbi isteni krémlevesbe is csak az utolsó pillanatban kerül bele a finomra aprított medvehagyma, mégis ő lesz a domináns benne: nagyon krémes, finom, gyorsan elkészülő, pénztárcabarát fogás, amit vétek lenne kihagyni a tavaszi repertoárból.

Medvehagyma-krémleves

Hozzávalók:

2 szál újhagyma

2 közepes krumpli

1 szál sárgarépa

1 liter zöldségleves

1 csokor medvehagyma

2 dl tejszín

3 evőkanál olaj

só, bors

reszelt parmezán (vagy más sajt) a tálaláshoz

Elkészítés:

1. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát és a répát karikára, a burgonyát kockára vágjuk, a medvehagymát alaposan megmossuk.

2. Az olajon megfuttatjuk az újhagymát a krumplival és a répával, felöntjük a zöldséglevessel, sózzuk, borsozzuk, közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor hozzáadjuk a finomra vágott medvehagymát, és még 2-3 percig főzzük, majd botmixerrel krémesítjük.

3. Hozzáöntjük a tejszínt, forrpontig visszatesszük a tűzre, majd tálalhatjuk is egy kis reszelt parmezánnal meghintve.

Forrás: Cookta