Tavaszi nagytakarítás: 3 ok, amiért jót tesz a lelkünknek
2022-04-14  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Itt a tavaszi nagytakarítás ideje! A selejtezés és a rendrakás a lelkünkre is pozitív hatást gyakorol, mondja Natalia Ölsböck pszichológus és coach, mert a külső rend segít az elengedésben.

Natalia Ölsböck pszichológusasszony véleménye szerint a tavaszi nagytakarításból több szempontból is sokat profitálhatunk – nemcsak az otthonunk lesz szép és rendezett tőle, hanem a szellemünk is megújul általa. „A külső rend segít az elengedésben, és felszabadítja a lelkünket. Ráadásul a fizikai aktivitás a stresszhormonokat is csökkenti. Ezenkívül a takarítás sikerélményt is ad.”

 

3 ok, amiért a tavaszi nagytakarítás jó hatással van a lelkünkre

1. Mert az új kezdetet jelzi, aminek örülhetünk

„A tavaszi nagytakarítás mindig is a szoba sötét, borús téli időszak után való megtisztításáról, megújításáról szólt. Ezért olyan tevékenységként tekinthetünk rá, ami egy új, aktívabb időszakba vezet át minket” – mondja Natalia Ölsböck pszichológus. Tekints tehát a tavaszi nagytakarításra úgy, mint egy kis rituáléra, amely során elbúcsúzhatsz a téli rosszkedvtől, megszabadulhatsz a régi terhektől, és felkészülhetsz az újrakezdésre. Hiányzik még a lendület hozzá? Akkor állítsd össze a saját playlistedet a kedvenc energiát adó dalaiddal, és dolgozz egy takarítási checklista alapján.

 

2. Mert a tavaszi nagytakarításnak köszönhetően megtapasztalhatod az énhatékonyság érzését

A selejtezés és a takarítás azt az érzést közvetítik, hogy kívül és belül is rendet raktunk. „A takarítási rituálé a lélek megtisztításában is segít. Ha rendet raksz magad körül, akkor automatikusan kielégül a tisztaság és kontroll iránti érzelmi szükségleted” – mondja a pszichológus. Az énhatékonyság érzését adja, mert képes vagy elérni a saját magad elé kitűzött célt. Másrészről: a tavaszi nagytakarítást kiterjesztheted az elintézendő ügyeidre is, mint az esedékes adóbevallás vagy a már régóta időszerű orvosi vizsgálat. Nézd át a naptáradat és teendőid listáját, priorizálj sürgősség szerint, haladj lépésről lépésre, és pipáld ki az elintézett dolgokat.

3. Mert a tavaszi nagytakarítást az intuíciódra hagyatkozva végezheted

Mire lenne igényed: radikálisan selejteznél, vagy csak néhány apróságot szórnál ki? Hallgass a megérzéseidre! Míg vannak, akik könnyen megválnak a régi dolgaiktól, addig másoknak szükségük van arra, hogy emlékek vegyék körbe őket. Lehet, hogy Marie Kondo, a selejtezés szakértője – a KonMari metódus megalkotója – mást tanácsolna, de ne kapkodj el inkább semmit, és figyeld az érzéseidet. Mi esik jól? Mennyire vágysz arra, hogy kiürüljenek a polcaid, és mennyire vonzódsz a minimalizmushoz? Ölsböck pszichológus és coach tanácsa: „Az a fontos, hogy ne éljük meg stresszként a dolgot, és az egyik lépést a másik után tegyük meg.” Ami biztos: ha megválunk azoktól a dolgoktól, amikhez érzelmileg már nem kötődünk, erősebbé válunk.

Forrás: Activebeauty