Társasjáték típusok összehasonlítása - Milyet érdemes választani?
2022-04-19  /  Szerző:   /   Ajánló
A különböző típusú társasjátékokat több szempontból is megkülönböztethetjük, például életkor, téma, a versengés formája vagy aszerint is, hogy mely területet fejleszti a leginkább és mennyi ideig lehet vele játszani. Ezek figyelembevételével máris könnyebb megtalálni a család vagy a társaság számára legideálisabb darabot. Nézzük most meg ezeket a társasjáték típusokat részletesebben!


Társasjáték típusok életkor szerint

A www.gemklub.hu weboldalon könnyen összehasonlíthatod a különböző társasjáték típusokat. A honlapon különböző kategóriákba sorolva fedezhetők fel a termékek, a termékcsoportokat a családi-, a gyerek-, a felnőtt, a parti és a logikai társasjátékok adják, de különböző kiegészítőkre és kártyajátékokra is bukkanhatsz náluk. 
 
A gyerekeknek szánt társasjátékok közül érdemes a kicsi érdeklődési körének megfelelőt választani. A már óvodáskortól használható termékek előnye, hogy egészen korán megismerteti az apróságokkal a szabályokat, segíti azok elfogadását és követését. Ez pedig játékos módon, mégis alapjaiban járul hozzá ahhoz, hogy be tudjanak illeszkedni a társadalomba. Megismerteti őket a győzelem és a kudarc élményével is. Ha ettől inkább még megóvnád gyermekedet, válassz együttműködésen alapuló darabot a gyerek társasjáték típusok közül.
 
Egy családi társasjáték lehetővé teszi minden családtag részvételét a játékban. Ez a társasjáték típus általában kommunikációs vagy szórakoztató logikai feladatokkal gazdagított. Segítségével minőségi időt tölthetsz el szeretteiddel, erre pedig mindenki örömmel emlékszik majd.
 
A felnőtt társasjáték típusok általában kamaszkortól játszhatóak (kivéve persze a partijátékokat, ami tényleg csak felnőtteknek ajánlott). A legtöbbször ezek stratégiai, kommunikációs vagy szabadulószobás játékok. A nyugdíjasoknak szánt játékok az agy tornáztatására, a memória szinten tartására fókuszálnak. 
 
Fajták a társasjáték jellege alapján 
 
A klasszikus táblajátékok a legősibb társasjátékok típusok, hiszen már az őskorban is használták őket. Céljuk a tanulás, a problémamegoldás fejlesztése, a közös élményszerzés és a szabadidő értelmes, szórakoztató eltöltése. A stratégiai társasjátékokban csakis előre tervezéssel, rendszerben való gondolkodással lehet nyerni. A taktikai és logikus gondolkodás kiemelt szerepet kap ebben a társasjáték típusban ugyanúgy, ahogy a helyes, megalapozott döntések. 
 
A logikai játékok között számos egy fős darabot is felfedezhetsz, de vannak többen játszható termékek is. A gondolkodás fejlesztésére, az általános értelemben vett intelligenciára épít. A kvízjáték lényegében egy tudáspróba, teszteli az ismereteidet, értelmi képességeidet, nem mellesleg roppant izgalmas is. Az ügyességi játékokban már mozgásra is lehetőséged van és akár a szabadban is használhatóak. 
 
Manapság egyre több pszichológiai társasjáték tűnik fel a boltok polcain. Ezek leginkább felnőtteknek, párok, baráti társaságok vagy családok számára ajánlottak. Előnyük, hogy játék közben találhatsz megoldást a hétköznapi problémákra, közelebb hozza egymáshoz az embereket és játék közben talán olyan dolgokat is ki tudsz mondani, amelyeket egyébként nem, vagy csak nagyon nehezen.
 
A társasjáték típusok összehasonlíthatóak aszerint is, hogy mennyi idő alatt lehet lejátszani velük egy menetet, együttműködésre sarkallnak vagy a versengésre építenek, könnyen tanulhatóak, vagy összetettebben, bonyolultabbak. A játékosok kora, a rendelkezésre álló és a játékosok érdeklődési körének megfelelően érdemes kiválasztani a legmegfelelőbbet.