Szív küldi süti - csábító finomság Valentin-napra
2021-02-14  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Vannak, akik a virágárusok felturbózott ünnepének és a felesleges csecsebecsék és giccses ajándékok napjának tartják a Valentin- vagy Bálint-napot, és a szerelmeseknek tényleg nem kell alkalom a meghitt együttlétre, de valljuk be: egy kis figyelmesség mindig és mindenkinek jólesik. Akár számítunk egy kis szerelmes meglepetésre, akár nem, mi magunk mindenképpen készülhetünk egy kis (linzer)szívvel.

Az omlós linzer könnyen elkészíthető, és mindenki szereti, alig néhány alapanyag kell csak hozzá, ráadásul dobozba zárva sokáig eltartható, már ha nem fogy el azonnal – ami szinte kizárt.

Ha szeretnénk különlegesebbé tenni, a tésztát fűszerezhetjük reszelt citromhéjjal, narancshéjjal, beleszórhatunk 1-2 evőkanál egész mákot, akár kakaóport, fahéjat, őrölt kardamomot, de kiválthatjuk a liszt egy részét őrölt mandulával, mogyoróval.

A linzerszívek legmutatósabb tölteléke a piros színű eper-, málna- vagy meggydzsem, de baracklekvárral, sőt Nutellával töltve is nagyon finom. Ha csokibolond fogyasztóknak készítjük, az islerhez hasonlóan a lekvárral összeragasztott, nem kiszúrt szíveket olvasztott csokival be is vonhatjuk.

De jöjjön az elronthatatlan, mindig jó linzerrecept:

Szív küldi linzer

Hozzávalók:

30 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 db tojássárga

1/2 citrom reszelt héja

Valamint:

15 dkg piros lekvár (eper, málna, meggy)

1 tojásfehérje a kenéshez

porcukor

Elkészítése:

1. A tésztához az alapanyagokat egy tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj. Gombóccá formáljuk, és 1 órát lefedve a hűtőben pihentetjük.

2. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, hullámos szélű kiszúróval kiszúrjuk, a felének a közepéből kisebb szív formával lukat szúrunk. A lukas felső lapokat megkenjük tojásfehérjével.

3. Sütőpapírral fedett sütőlapra tesszük a kétféle kiszúrt tésztát, és 180 fokos előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

4. A kisült szíves linzereket meghintjük porcukorral, majd a lekvárral megtöltjük úgy, hogy alul teli, felül lukas tészta legyen.

Forrás: Cookta