Szinte egész télen havazik a különleges magyar falucskában
2022-01-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Olaszfalu a Bakony fővárosától 4-5 kilométerre fekszik, Veszprémtől pedig nem egészen 22 kilométert kell megtenni, hogy megérkezzünk a szinte hihetetlen látványt nyújtó helységbe.

Forrás: bien.hu

 

A helyiek elmondása szerint mindig is jellemző volt, hogy Olaszfaluban akkor is esett a hó, amikor néhány kilométerrel odébb nem, illetve a faluban több csapadék hullott, mint a környező településeken. Ennyire látványos különbség azonban sosem volt ennyire általános, és ezért – ha nem is közvetlenül –, de az Eplényi sípálya tehető felelőssé.

Olaszfalutól mindössze 4 kilométerre fekszik a sípálya: a hóágyúkból származó kondenzációs magvak a speciális mikroklímának köszönhetően többnyire a falu felé indulnak. A Bakony hegyei felemelkedésre kényszerítik az ide érkező szeleket, amik így bőségesebb csapadékkal látják el a település. Amennyiben kedvezőek az időjárási körülmények, tehát kellően hideg van és a széljárás is a szokásos, Olaszfalu felett esni kezd a hó, hiszen a páradús levegőből hópelyhek formájában kicsapódik a vízgőz.

A helyi lakosok vegyes érzelmekkel fogadják a különös jelenséget, hiszen rengeteg turistát vonz az egyedi időjárás – különösen a kisgyermekes családok látogatják örömmel a környéket, de sok pár is érkezik romantikázni. Sokan éppen a sípályáról térnek át egy kis extra téli, vidéki hangulatért, mások célzottan érkeznek a faluba. A településen nagy népszerűségnek örvend a Zöldág Lovasudvar, ami időről időre megnyitja kapuit a szánkózni vágyók és a téli programok iránt érdeklődők előtt. A 20 hektáros tanyán szervezett keretek között nyílik lehetőség állatsimogatásra, lovaglásra, de még a lovas hószán is sűrűn megfordul a területen.

A falu élete alaposan felfordult, köszönhetően az ide érkező turistáknak, akik valósággal elözönlötték a területet – hétvégente sokszor több vendég érkezik, mint ahány lakosa a falunak van. Ez a megnövekedett forgalom a környék turistaforgalmának jót tesz, ugyanakkor bosszúságot is okoz a lakosoknak, az állandó hólapátolás, jégkaparás társaságában. Az mindenesetre biztos, hogy Olaszfalu felkerült a térképre, és könnyen lehet, hogy az elkövetkezendő években továbbra is az egyetlen település lesz az országban, ahol mesebeli havas táj fogadja majd az erre tévedőket.