Szenvedélyes szomszédok (16) - Filmpremier
2021-10-06  /  Szerző:   /   Ajánló

Egy szexi spanyol film, amely az elejétől a végéig a tökéletes komédia mintapéldánya: a Szenvedélyes szomszédok intelligens, szuper vicces és jól megírt vígjáték. A Truman és a Péntek Barcelonában rendezőjének briliáns új filmje október 7-től a mozikban!

A több mint 15 éve együtt élő középkorú házaspár, Ana (Griselda Siciliani) és Julio (Javier Cámara) kényelmesen él szép madridi lakásában. Már rég nem figyelnek egymásra, kiveszett a kapcsolatukból a gyengédség, a mindennapjaik pedig veszekedéssel telnek.

Egy nap felfigyelnek az új szomszédokra, akik az áthallatszó zajok alapján rendkívül eseménydús és örömökben gazdag életet élnek. Áthívják őket vacsorázni, és Salva és Laura megmutatják nekik, hogy a szenvedélyes szerelem még sok év után is lángolhat két ember között. A szomszédok szokatlan és meglepő ajánlattal állnak elő, ami az estét mindnyájuk számára rendkívülivé és katartikussá teszi.

A Szenvedélyes szomszédok megírásában a harmincas-negyvenes évek amerikai filmjei és forgatókönyvei inspirálták a rendezőt: a vígjáték dinamizmusa és az intelligens, rengeteg meglepetéssel szolgáló dialógusaik ritmusa és csípőssége is ezeket az alkotásokat idézi vissza.

 

A film ötletét komédiába illő önéletrajzi események ihlették. Az emberi kapcsolatok ábrázolásának nagymestere, Cesc Gay rendező elmesélte, miért foglalkoztatta ez a téma: a középkorúak kihűlő házassága, illetve a kérdés, hogy sok év után is lángolhat-e a vágy két ember között.

„A Szenvedélyes szomszédok történetét a szomszédasszonyomnak köszönhetem. Illetve pontosabban: a szomszédasszonyom tehet róla, hogy megírtam. A heteken keresztül szokatlan időben felhangzó, túlzott nyögései heves vitákat és rengeteg beszélgetést eredményeztek az otthonomban. Így esett, hogy anélkül, hogy tudatában lettem volna, megtaláltam az ihletet egy vígjáték megírásához, amit már olyan régóta kerestem” – mondta el a rendező a film keletkezéséről. – Hiszen kétségkívül a párunkkal való együttélés az egyik legnagyobb és legambíciózusabb vállalkozás, amit bármelyikünk megpróbálhat az életében. Hatalmas kihívás, tele akadályokkal, amelyben a harc rutinná válik, az árkok végtelenek, az elszenvedett sérelmekkel szembeni vigasz pedig a legtöbbször ritka vagy kevéssé egészséges” – tette hozzá.

 

Ahhoz, hogy a film tökéletesen működjön, elengedhetetlen a négy csodálatos színész játéka. Mindannyian képesek a vígjáték és a dráma közti finom vonal mentén egyensúlyozni, és rengeteg önreflexióval és humorral szemlélni önmagukat. Minden szereplő ragyogó: Javier Cámara a sebzett szarkazmusával, Griselda Siciliani a bűntudattal teli ártatlanságával, Alberto San Juan a kacagtató érzéketlenségével és Belén Cuesta a megkérdőjelezhetetlen magabiztosságával.

A vitriolos humorú, fordulatos párbeszédekkel teli, kacagtató komédia kellemesen kikapcsol, ugyanakkor el is gondolkodtat. A spanyol nyelvű film frenetikus tanulmány az emberi kapcsolatokról: kristálytiszta komédia emlékezetes alakításokkal.

 

Nézd meg a film előzetesét!