Szabolcsi máktorta
Hozzávalók 12 szelethez
A tésztához:
-12 tojásfehérje
-12 ek. cukor
-2 tk. őrölt fahéj
-1 citrom reszelt héja
-35 dkg darált mák
-4 ek. az almás töltelékből
-12 dkg darált keksz
Az almás töltelékhez:
-1,3 kg reszelt alma
-1 citrom leve
-2 tk. őrölt fahéj
-10 dkg cukor
A krémhez:
-9 tojássárgája
-10 ek. cukor
-1 csomag vaníliás cukor
-9 dl tej
-10 dkg étkezési keményítő
-4 dl növényi tejszín
A díszítéshez:
-alma
-darált mák
Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el, mert kell belőle a tésztához! Az almát meghámozzuk, majd lereszeljük a húsát (így legyen 1,3 kg), ezután hozzáadjuk a citrom levét, a fahéjat és a cukrot, majd megpároljuk. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
A tésztához a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A darált mákot, a reszelt citromhéjat, a fahéjat és végül a darált kekszet hozzáadjuk a habhoz. Laza mozdulatokkal összeforgatjuk. A masszát elfelezzük, 26 cm-es kapcsos tortaformában 2 tortalapot sütünk belőle. Mindkét lapot 3-3 szeletre vágjuk fel.
A krémhez a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az étkezési keményítőt és 1 dl tejet. A maradék 8 dl tejet felforraljuk, és hozzákeverjük a tojásos masszát. Addig főzzük, amíg sűrű állagú krémet kapunk. Ezt is hagyjuk teljesen kihűlni. Ha a krém teljesen kihűlt, a tejszínt kemény habbá verjük és összeforgatjuk vele.
Ezt követi a torta összeállítása, a sorrend a következő: tészta - krém - tészta - almás töltelék - tészta - krém - tészta - almás töltelék - tészta - krém - tészta, majd kívülről is befedjük a tortát a maradék krémmel. Úgy díszítjük, hogy vékony almaszeleteket mákba mártunk, és ezt elrendezzük a torta tetején.
Munka: kb. 1,5 óra
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva