Szabad-e a tavalyi naptejet idén nyáron is használni?
2023-06-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Most akkor magamra kenhetem a tavalyi napkrémemet vagy nem? Nagyon nem mindegy az, hogy...

Az Európai Unió Kozmetikai Irányelvei alapján minden 30 hónapnál rövidebb ideig szavatos kozmetikum csomagolásán ott kell lennie felbontást követő szavatosság ábrájának, ami egy nyitott tégely. Ebben szerepel egy szám és egy betű, legtöbbször 6M vagy 12 M, ami 6 hónapot vagy 12 hónapot jelent. Vagyis, ha egy ilyen naptejet vettél tavaly és kinyitottad mondjuk májusban, akkor elvben a maradékot nem célszerű felhasználni már 2023 májusa után, ha 12M (Mounth) vagy kevesebb volt ráírva a felnyitáshoz képest való szavatossági ábrán.

Több naptejre azonban egy tágabb szavatossági idő van írva. Az enyémre, amelyet tavaly vettem például 2024 .08. hónap. Vagyis én ezt a naptejemet idén nyugodtan magamra kenem, amikor a Balatonnál nyaralok majd.

"Mind a kémiai, mind az ásványi fényvédőkre igaz, hogy a lejárati dátumot követően nem érhető el velük az a hatás, amit az SPF-besorolásuk szerint hivatottak kifejteni. Az oxibenzont, az avobenzont vagy a homoszalátot tartalmazó kémiai fényvédők oxidálódhatnak, ezáltal veszítenek hatékonyságukból. Bár a fizikai hatóanyagokat (pl. cink-oxidot, titán-dioxidot) tartalmazó fényvédőknél nem áll fenn ez a probléma, idővel ezek a termékek is megromlanak, és akár bőrirritációt is okozhatnak” – nyilatkozta Perry Romanowski független kozmetikai vegyész az Allure magazinnak.

Ammenyiben a naptej állaga megváltozik, túl szemcsés vagy éppen rossz szagú lesz, akkor ne használd fel! Egyrészt a lejárt naptejek már nem hozzá meg a kellő fényvédelmet, másrészt a komolyabb irritáció is felléphet a szavatossági időn túl a bőrre kent napvédő szer miatt.