Sütőtökös-csokis palacsinta
2024-10-21  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 8 személyre:

-60 dkg sütőtök

-80 dkg teljes kiőrlésű liszt

-8 tk. sütőpor

-2 tk. só

-3 tk. őrölt fahéj

-4 csipet őrölt gyömbér

-4 csipet őrölt szerecsendió

-4 csipet őrölt szegfűszeg

-4 ek. méz

-4 tojás

-4 tk. vanília aroma

-kb. 1,5-2 l tej

-5 dkg vaj a sütéshez

-40 dkg étcsokoládé + 5 dkg a díszítéshez

-2 dl tejszín

Elkészítés:

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tököt megtisztítjuk, húsát kicsire felkockázzuk és sütőlemezen a sütőben puhára sütjük (kb. 45 perc). Hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pürésítjük. Kimérünk belőle 40 dkg-ot, ennyire lesz szükségünk.

A tésztához nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, a gyömbérrel, a fahéjjal, a sóval, a szegfűszeggel és a szerecsendióval. Egy másik tálban a sütőtökpürét mézzel, a vaníliaaromával és a tejjel simára keverjük, majd az egészet összekeverjük a száraz alapanyagokkal. (Ha túl sűrű, tejjel lazíthatjuk.)

Palacsintasütőt kevés vajjal felhevítünk és kis merőkanállal adagolva a tésztát egyforma, kisméretű palacsintákat sütünk, oldalanként kb. 2-2 perc alatt. (Minél kisebb palacsintákat készítünk, annál magasabb lesz a torony. 6-7 darabbal látványos.)

A 40 dkg csokoládét összetördeljük, fém keverőtálban vízgőz fölött megolvasztjuk, elkeverjük a tejszínnel, majd néhány percig hűlni hagyjuk.

Összeállítjuk a desszertet: 1 palacsinta, megkenve a csokival, majd még egy és így tovább. A végén az egészet meglocsolhatjuk még mézzel. A csokoládéból vágott forgácsokkal díszítve tálaljuk.

Munka: kb. 60 perc

Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva