Sütőtökös-csokis palacsinta
Hozzávalók 8 személyre:
-60 dkg sütőtök
-80 dkg teljes kiőrlésű liszt
-8 tk. sütőpor
-2 tk. só
-3 tk. őrölt fahéj
-4 csipet őrölt gyömbér
-4 csipet őrölt szerecsendió
-4 csipet őrölt szegfűszeg
-4 ek. méz
-4 tojás
-4 tk. vanília aroma
-kb. 1,5-2 l tej
-5 dkg vaj a sütéshez
-40 dkg étcsokoládé + 5 dkg a díszítéshez
-2 dl tejszín
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tököt megtisztítjuk, húsát kicsire felkockázzuk és sütőlemezen a sütőben puhára sütjük (kb. 45 perc). Hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pürésítjük. Kimérünk belőle 40 dkg-ot, ennyire lesz szükségünk.
A tésztához nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, a gyömbérrel, a fahéjjal, a sóval, a szegfűszeggel és a szerecsendióval. Egy másik tálban a sütőtökpürét mézzel, a vaníliaaromával és a tejjel simára keverjük, majd az egészet összekeverjük a száraz alapanyagokkal. (Ha túl sűrű, tejjel lazíthatjuk.)
Palacsintasütőt kevés vajjal felhevítünk és kis merőkanállal adagolva a tésztát egyforma, kisméretű palacsintákat sütünk, oldalanként kb. 2-2 perc alatt. (Minél kisebb palacsintákat készítünk, annál magasabb lesz a torony. 6-7 darabbal látványos.)
A 40 dkg csokoládét összetördeljük, fém keverőtálban vízgőz fölött megolvasztjuk, elkeverjük a tejszínnel, majd néhány percig hűlni hagyjuk.
Összeállítjuk a desszertet: 1 palacsinta, megkenve a csokival, majd még egy és így tovább. A végén az egészet meglocsolhatjuk még mézzel. A csokoládéból vágott forgácsokkal díszítve tálaljuk.
Munka: kb. 60 perc
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva