Sütőtökkrémes tészta
Hozzávalók 4 személyre:
-1/2 kis sütőtök (kb. 80 dkg)
-1 fej vöröshagyma
-2 gerezd fokhagyma
-5 dkg vaj
-5 dl zöldségleves
-2 ek. paradicsompüré
-1 tk. cukor
-1 tk. pirospaprika
-2 szál kakukkfű
-5 dkg tökmag
-40 dkg tagliatelle
Elkészítés:
A sütőtököt meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd kockákra vagy csíkokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymagerezdeket is meghámozzuk, majd felaprítjuk.
Nagy serpenyőben, fedővel (28-30 cm) közepes lángon, a vajban megpirítjuk a hagymakockákat. Hozzáadjuk a fokhagymát és a sütőtököt és enyhén pirítjuk kb. 5 percen keresztül. Közben időnként megkeverjük, de arra ügyeljünk, hogy a vaj ne égjen meg.
A zöldségeket felöntjük levessel, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, a cukrot és a paprikát is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a kakukkfüvet és lefedve, lassú tűzön kb. 20-25 percet főzzük. Végül kidobjuk a kakukkfüvet és botmixerrel péppé törjük a szószt.
Közben a tésztát al dente állagúra főzzük és a szószba forgatjuk. A tökmagot zsiradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben, és a kész tésztára szórjuk. Tálaláskor parmezánnal is megszórhatjuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva