Sütőtökkrémes tészta
2024-10-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre:

-1/2 kis sütőtök (kb. 80 dkg)

-1 fej vöröshagyma

-2 gerezd fokhagyma

-5 dkg vaj

-5 dl zöldségleves

-2 ek. paradicsompüré

-1 tk. cukor

-1 tk. pirospaprika

-2 szál kakukkfű

-5 dkg tökmag

-40 dkg tagliatelle

Elkészítés:

A sütőtököt meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd kockákra vagy csíkokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymagerezdeket is meghámozzuk, majd felaprítjuk.

Nagy serpenyőben, fedővel (28-30 cm) közepes lángon, a vajban megpirítjuk a hagymakockákat. Hozzáadjuk a fokhagymát és a sütőtököt és enyhén pirítjuk kb. 5 percen keresztül. Közben időnként megkeverjük, de arra ügyeljünk, hogy a vaj ne égjen meg.

A zöldségeket felöntjük levessel, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, a cukrot és a paprikát is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a kakukkfüvet és lefedve, lassú tűzön kb. 20-25 percet főzzük. Végül kidobjuk a kakukkfüvet és botmixerrel péppé törjük a szószt.

Közben a tésztát al dente állagúra főzzük és a szószba forgatjuk. A tökmagot zsiradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben, és a kész tésztára szórjuk. Tálaláskor parmezánnal is megszórhatjuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva