Sült karfiol vadasmártással és zabgombóccal
Hozzávalók 4 személyre
A karfiolhoz:
1 fej karfiol
3 ek. olívaolaj
2 kk. fokhagymapor
1 kk fűszerpaprika
A mártáshoz:
50 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
1 zellergumó
1 fej vöröshagyma
1 citrom reszelt héja és leve
édesítőszer, ízlés szerint
1 ek. olívaolaj
2 ek cukormentes mustár
3 db babérlevél
25 dkg növényi vega creme
1 liter zöldségalaplé
A gombóchoz:
1 fej vöröshagyma
1 ek olaj
15 dkg nagyszemű gluténmentes zabpehely
25 dkg gluténmentes zabpehelyliszt
1 ek. finomra vágott petrezselyem
3 tojás
2 dl zabital
Elkészítés:
A mártáshoz a zöldségeket (és egyben a hagymát a gombóchoz) megtisztítjuk, összevágjuk. Nagy serpenyőben, az olajon a hagymát megdinszteljük, hozzáforgatjuk a zöldségeket, 5-6 percig pároljuk, majd felöntjük az alaplével. A babérlevéllel, a citrom héjával és levével, sóval, borssal ízesítjük. Fedő alatt puhára főzzük, majd a babérlevelet kidobjuk, és a megpuhult zöldségeket botmixerrel krémesre turmixoljuk. Hozzákeverjük a mustárt, a vegán krémet, és ha szükséges, kevés édesítőszert.
A gombóchoz serpenyőben, az olajon a hagymát megdinszteljük, rászórjuk a zabpelyhet, kicsit megpirítjuk, megszórjuk a petrezselyemmel, összeforgatjuk és félretesszük hűlni. A tojások villával felverjük, összekeverjük a tejjel, sóval, borssal, és a zabpehelyliszttel, majd a lehűlt fűszeres zabpelyhet is beletesszük. 30 percet állni hagyjuk, majd vizes kézzel gombócokat formálunk, és forrásban lévő sós vízben 15-20 percig főzzük, majd egy gombócot kettévágva ellenőrizzük, és ha megfőtt, leszűrjük.
A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. Sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral. A karfiolt rózsáira bontjuk, megmossuk, alaposan lecsepegtetjük. Az olajat a sóval, borssal, fokhagymaporral összekeverjük, majd beleforgatjuk a karfiolrózsákat. A sütőlemezre tesszük és a sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A sült karfiolt a zabgombóccal és a vadasmártással frissen kínáljuk.
Munka: kb. 50 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva