Stollwerck szelet
2025-10-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 30 szelethez

A tésztához:

-35 dkg liszt

-5 g szódabikarbóna

-4 dkg kakaópor

-15 dkg porcukor

-4 dkg vaj

-1,5 dl tej

A krémhez:

-4,5 dkg liszt

-1,5 dkg étkezési keményítő

-5 dkg cukor

-1 csomag vaníliás cukor

-1 tojássárga

-5 dl tej

-20 dkg vaj

-10 dkg porcukor

-1 tk. rumaroma

Elkészítés:

A sütőt 175 °C-ra melegítjük elő, egy 20x30 centis tepsit pedig sütőpapírral bélelünk. A tésztához a lisztet átszitáljuk, majd összeforgatjuk a szódabikarbónával, a kakaóval, a porcukorral és egy csipet sóval. Hozzáadjuk a vajat és a tejet, elkezdjük összedolgozni, majd a tésztát addig gyúrjuk, amíg összeáll.

A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, majd enyhén lisztezett felületen minden tésztadarabból kb. 2 mm vastagságú lapot nyújtunk. Ezeket egyesével az előkészített tepsibe fektetjük, majd az előmelegített sütőben kb. 12-14 perc alatt megsütjük. Amikor kész, kiszedjük és hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez a lisztet összeforgatjuk a keményítővel, a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a tojássárgát, felöntjük kevés hideg tejjel és csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük melegedni, majd amikor már forr, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztes-keményítős masszát. Sűrű krémmé főzzük, majd levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.

A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a már kihűlt főzött krémet és a rumot is. Alaposan összekeverjük, majd a krémet 4 egyenlő részre osztjuk.

A süteményt összeállítjuk. A tésztalapokat megkenjük egy adag krémmel, majd befedjük egy következő lappal. Arra ügyeljünk, hogy minden rétegnél alaposan nyomkodjuk rá a tésztát a krémre, hogy ne legyen levegős. A süteményt egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd másnap szeletelve, tetszés szerint porcukorral megszórva tálaljuk.

Munka: 45 perc

Fogyasztható: másnap