Stollwerck szelet
Hozzávalók kb. 30 szelethez
A tésztához:
-35 dkg liszt
-5 g szódabikarbóna
-4 dkg kakaópor
-15 dkg porcukor
-4 dkg vaj
-1,5 dl tej
A krémhez:
-4,5 dkg liszt
-1,5 dkg étkezési keményítő
-5 dkg cukor
-1 csomag vaníliás cukor
-1 tojássárga
-5 dl tej
-20 dkg vaj
-10 dkg porcukor
-1 tk. rumaroma
Elkészítés:
A sütőt 175 °C-ra melegítjük elő, egy 20x30 centis tepsit pedig sütőpapírral bélelünk. A tésztához a lisztet átszitáljuk, majd összeforgatjuk a szódabikarbónával, a kakaóval, a porcukorral és egy csipet sóval. Hozzáadjuk a vajat és a tejet, elkezdjük összedolgozni, majd a tésztát addig gyúrjuk, amíg összeáll.
A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, majd enyhén lisztezett felületen minden tésztadarabból kb. 2 mm vastagságú lapot nyújtunk. Ezeket egyesével az előkészített tepsibe fektetjük, majd az előmelegített sütőben kb. 12-14 perc alatt megsütjük. Amikor kész, kiszedjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a lisztet összeforgatjuk a keményítővel, a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a tojássárgát, felöntjük kevés hideg tejjel és csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük melegedni, majd amikor már forr, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztes-keményítős masszát. Sűrű krémmé főzzük, majd levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.
A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a már kihűlt főzött krémet és a rumot is. Alaposan összekeverjük, majd a krémet 4 egyenlő részre osztjuk.
A süteményt összeállítjuk. A tésztalapokat megkenjük egy adag krémmel, majd befedjük egy következő lappal. Arra ügyeljünk, hogy minden rétegnél alaposan nyomkodjuk rá a tésztát a krémre, hogy ne legyen levegős. A süteményt egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd másnap szeletelve, tetszés szerint porcukorral megszórva tálaljuk.
Munka: 45 perc
Fogyasztható: másnap