Sminkallergia - mit tehetsz, ha téged is érint?
2021-05-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A sminkallergia tünetei

Egyes hatóanyagok okozhatnak bőrszárazságot vagy bőrhámlást, ezek a tünetek pedig jelentősen megnehezítik a probléma tényleges okozójának kiderítését. Nagyon fontos, hogy különbséget tegyünk az allergia és a bőrünk amúgy normális reakciója között. Előbbi esetén legtöbbször kipirosodik és viszket a bőr, súlyos esetekben pedig akár hólyagok is keletkezhetnek rajta. Ezek a kiütések értelemszerűen ott alakulnak ki, ahol a bőrünk érintkezett a sminktermékkel. A legtöbben a szemük körül tapasztalják ezeket a tüneteket. Szintén fontos megjegyezni, hogy egyes esetekben akár több idő is eltelhet az allergiás reakció jelentkezéséig, vagy akár többszöri használat szükséges hozzá.

 

Allergiát okozó hatóanyagok

Számos hatóanyag válthat ki allergiás reakciót, de a legtöbb esetben az illatanyagok a probléma okozói, melyeket sajnos számos termék tartalmaz. Ezek sokszor olyan vegyszerek, mint az alkohol és a ftalátok, melyek fejfájást, émelygést és bőrirritációt okozhatnak. Bár sokan úgy vélik, a természetes anyagok nem válthatnak ki ilyen reakciót, ez tévedés. Például a teafaolajra és számos illóolajra is sokan allergiás tünetekkel reagálnak. További kerülendő anyagok közé többek közt a következők tartoznak: színezékek, parabének, szulfátok, szilikonok, klóroxilenol, thimerozal, paraffinolaj, formaldehid.

 

Sminkallergia kezelése

A kezelés nagyban függ a panaszok és a bőrirritációk súlyosságától. A viszketés és a kipirosodott bőr enyhítésére használhatunk hideg borogatást, míg a súlyos reakciók ellen akár speciális gyógyszerek szedése is javasolt lehet – természetesen szakemberrel történt konzultáció nyomán. Amennyiben megduzzadnak a szemeink, a nyelvünk, az ajkaink vagy a szánk, továbbá légzési nehézségeink is adódnak, akkor mindenféleképpen keressünk fel egy orvost vagy hívjunk mentőt. Legtöbbször szerencsére csak enyhébb irritációk jelentkeznek, melyek már attól is elmúlnak, ha nem használjuk tovább az adott terméket. Ennek ellenére ajánlott egy bőrgyógyász felkeresése, aki pontosan meg tudja állapítani, hogy mi okozta az allergiás reakciót, továbbá speciális kenőcsöket és krémeket tud adni a hólyagok és kiütések kezelésére.

 

Milyen termékeket használjunk sminkallergia esetén?

Általánosságban elmondható, hogy az érzékeny bőrűek kerüljék az olyan sminktermékeket, melyek parabéneket, ftalátokat és parfümöket tartalmaznak, és inkább azokat részesítsék előnyben, melyek bőrgyógyászatilag teszteltek és/vagy hipoallergének. Mindezek betartása mellett azonban arra is érdemes figyelni, hogy az ismeretlen termékeket minden esetben leteszteljük az első használat előtt például az alkarunkon, a kézfejünkön vagy a könyökünk belső felén. Ha 3 napon belül valamilyen allergiás reakció lépne fel, akkor inkább cseréljük le az adott sminkterméket.

Forrás: Activebeauty