Rizsvíz - egy Japán trend, amely dúsabb, fényesebb és egészségesebb hajat eredményez
2021-09-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Van bárki a Földön aki nőként legalább egyszer ne próbált volna ki valamilyen házi hajpakolást? Legyen szó hajhullásról, zsírosodásról, szárazságról, az interneten rengeteg tanáccsal és tippel találkozhatunk, melyekhez nem kell a hetvenhetedik hajápolási terméket megvásárolnunk. És amellett, hogy pénztárcabarát megoldásokról beszélünk, sokszor tényleg hatásosabbak, mint egy sampon vagy balzsam.

Az elmúlt hetekben egyre elterjedtebbé vált, többek között a TikTokon is, a rizsvizes hajmosás. Ez az új trend Japánból származik. Arról keményítőtartalmú vízről beszélünk, amelyet a rizs áztatása vagy főzése után a tálban hagyunk. De vajon tényleg ez lenne a japán nők titka, a hosszú, fényes, dús és egészséges hajért?

Nem véletlen, hogy a rizs földjéről, Ázsiából ered a rizsvíz használata. Tudományos kutatások támasztják alá az elért eredményeket. Számos bizonyított szépségápolási előnye van, mellyel nem árt tisztában lennünk, ha beadjuk a derekunkat, és kipróbáljuk a pakolást.

A rizsszemek 75-80%-ban keményítőt tartalmaznak. Számos ásványi anyag és vitamin található meg bennük. Ilyenek többek között a B, E-vitaminok, az aminosavak, ásványok és antioxidánsok. A vízben található összetevő, az inozitol, behatol a sérült hajba és belülről hozza azt helyre.

Több kutatás jutott arra az eredményre, hogy Japánban, a 700-1200-as évekig a nőknek haja egészen a földig ért. Gondoljuk el milyen nehéz lehetett ápolni a hosszú hajzuhatagot! Ebben az időszakban vette kezdetét a rizsvizes mosása a hajnak. A mai Kínában található Huangluo falu női lakosai szintén másfél-két méter hosszú hajjal rendelkeznek. A jao nők azt állítják, hajuk tovább tartja a színét, később kezd el őszülni a rizsvíznek köszönhetően.

 

Hozzávalók:

-rizs

-víz

Erjesztett vagy forralt rizsvíz?

Egy 2012-es tanulmány során arra az eredményre jutottak, hogy az erjesztett anyagokban az antioxidánsok mennyisége nagyobb, így az erjesztett rizsvíz hatásosabb. Számos kozmetikai termék összetevői az antioxidánsok, hiszen leküzdik a bőr és a haj sejtjeinek károsodását.

Ha az erjesztett rizsvíz mellett döntesz, hagyd állni a rizsvizet 2 napig szobahőmérsékleten a használat előtt. Mielőtt megmosnád a hajad, szűrd le a rizsvizet egy tálba.

Ha a forralt rizsvízre esik a választásod, nincs más dolgod, mint egy edénybe kiönteni kb.1-1,5 bögre rizst és 4szeres mennyiségű vízben felforralni. Forrásban lévő vízben főzd meg a rizst, és mielőtt használnád, szűrd le egy tiszta tálba a rizst. Ezek után tedd hűtőbe a rizsvizet, mielőtt megmosnád vele a hajad!

Fontos, hogy mindkét eljárás előtt mosd meg a rizsszemeket!

 

Hogyan használd a rizsvizet?

1.lépés: Hajmosás samponnal

2.lépés: Alapos leöblítés vízzel

3.lépés: Öntsd a rizsvizet a hajadra, majd masszírozd bele alaposan a fejbőrödbe és hagyd hatni kb. 20-25 percig!

4. lépés: Alapos leöblítés vízzel

A rizsvíz használók visszajelzései alapján, arra az eredményre jutottak, hogy látványos változások érhetőek el rendszeres használattal.

-könnyű fésülhetőség (első mosás után)

-simább, fényesebb, erősebb, dúsabb haj (kb. 3-4 mosás után)

-gyorsabb növekedés

Forrás: Glamour