Protein típusok - melyik megfelelő neked?
2023-01-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Köztudott, hogy izomépítéshez szükségünk van fehérjére, aminek több fajtája is ismert. Így nem csupán azt kell kiderítenünk, hogy mennyi fehérjére van szükségünk, hanem azt is, hogy melyik a számunkra legmegfelelőbb.

Állati eredetű fehérjék

Ezeket a típusú fehérjéket tudja a legjobban felhasználni a szervezetünk, ugyanis ezek hasonlítanak leginkább a testünkben megtalálható fehérjékre. Az állati eredetű proteinporokban minden esszenciális aminosav megtalálható.

1. Whey-protein

Ez az egyik legtöbbet használt típusú fehérje, ha az izomépítés a cél, ugyanis olyan esszenciális aminosavakat tartalmaz, mint például a metionin és a cisztin. Több kutatás is arra a megállapításra jutott, hogy a whey-proteinben 70 százalékkal több olyan izomépítő anyag található, mint a kazeinben. Fontos azonban megemlíteni, hogy nem mindenkinek ajánlott whey-proteint fogyasztania, ugyanis gyakran kellemetlen panaszokat okoz – például puffadást vagy hasmenést.

2. Kazein

Ezt a típusú fehérjét nem tudja olyan gyorsan felhasználni a szervezet, mint a whey-proteint. Ennek oka, hogy nagyobb molekulákat tartalmaz, így a bélnek először kisebb részekre kell bontania. Ez azonban azt is jelenti, hogy a kazein hosszú órákon keresztül támogatja az izomépítést. Nem csak sportolóknak ajánlott ez a fehérjetípus, hanem azoknak is, akik például fogyókúráznak, ugyanis a kazein megakadályozza az izomzat leépülését, továbbá megvédi az izmokat.

3. Tojásfehérje

A tojás a harmadik legfontosabb állati eredetű fehérjeforrás, emellett esszenciális aminosavakban is különösen gazdag. Ezzel együtt kevés zsírt és szénhidrátot tartalmaz.

 

Növényi eredetű fehérjék

A növényi eredetű fehérjék alapvetően kevesebb esszenciális aminosavat és BCAA-t tartalmaznak. Ebből kifolyólag nem annyira hatásosak, ha izomépítés a célunk.

1. Szójafehérje

Ezt a fajta fehérjét – ahogy a neve is elárulja – szójabab tartalmazza. A szójabab fehérjetartalma relatíve magas a maga 36 százalékával, ezen kívül nagyon sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, melyeknek fontos szerepük van a szív egészségének megőrzésében. Egyik hátránya azonban, hogy a sok BCAA ellenére nagyon kevés metionint tartalmaz. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy a fehérjeszükségletet ne csak szójafehérjével próbáljuk meg kielégíteni, mert ebben az esetben metionin-hiány léphet fel.

2. Rizs, borsó, mandula és kendermag fehérje

A vegán étrendet követők számára ezek a növényi eredetű fehérjék jelenthetnek valódi alternatívát. Mivel pedig nem tartalmaznak se glutént, se laktózt, az ilyen típusú intoleranciában szenvedők is fogyaszthatják ezeket a fehérjében gazdag élelmiszereket. Számos esszenciális aminosavat tartalmaznak – különösen a kendermagból származó fehérje.