Piskóta kókuszlisztből
Hozzávalók kb. 8 szelethez:
-4 tojás
-25 dkg kókuszliszt
-20 dkg cukor
Elkészítés:
A sütőt 160 C-fokra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy 20 cm-es kapcsos tortaformát, vagy egy nagy tepsit.
A tojások fehérjét 4 evőkanál vízzel habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük, amíg kemény hab lesz. Ezután hozzáadjuk a sárgáját még 4 evőkanál vizet. Kisebb fokozatra kapcsolunk, és óvatosan, akár kézzel, fakanál segítségével is, beleforgatjuk a lisztet.
A masszát a formába simítjuk, a sütőbe tesszük. A vastagabb a tészta a kapcsos tortaformában 35-40 perc alatt sül meg. Ha tepsibe kenjük 1-1,5 cm-es vastagságban, akkor 15 perc is elég. Érdemes a tepsire kb. 20 cm-s köröket kenni kb. 1,5 cm vastagon, és így sütni kb. 15 percig.
A tésztát hűlni hagyjuk, majd vízszintesen 3 lapra vágva töltjük. kredit.
Ha kizárólag kókuszliszttel sütjük a piskótát, egy viszonylag kemény, de nem száraz tésztát kapunk. A kókusz elnehezíti a tésztát, így az nem tud olyan könnyed és levegős lenni, mint a gabonalisztekkel sütött. Viszont jó ízt ad a tésztának. Ezért érdemes fele-fele arányban használni a sima liszttel vagy akár gluténmentes liszttel is, azaz helyettesítve a liszt egy részét a receptben.