Pikali Gerda szerint a házasságot nem lehet könyvből tanulni
2022-06-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Izgalmas szerepet kapott Pikali Gerda, aki a Feleség negyvennél kezdődik című darab női főszereplőjeként lesz majd látható, Németh Kristóf es Beleznay Endre rendezésében.

A színésznő által alakított karakter kapcsolata zátonyra fut, amelyben Gerdának is volt már része, ám mostanra pontosan tudja, hogy mit tegyen vagy ne tegyen azért, hogy Rékasi Károllyal tavaly között házasságuk ne jusson el idáig.– Volt már egy házasságom, sokat tanultam abból, így már próbálom nem elkövetni ugyanazokat a hibákat – mondta a színésznő a darab werkfilmjében, a Blikknek pedig bővebben is beszélt arról, mit tanult a volt házasságából.

– Tényleg van abban igazság, hogy egy feleség negyvennél kezdődik. Nekem ez a második házasságom, de az utolsó is! Amikor az ember huszonévesen, forrófejűen belevág egy kapcsolatba vagy házasságba, akkor sokszor dönt rosszul – vallotta be Gerda, akinek 2013-ban kezdődött kapcsolata Rékasi Károllyal, tavaly pedig örök hűséget fogadtak egymásnak.

– A házasság egy gyakorlati szakma, amelyet nem lehet könyvből tanulni, ahogy a gyereknevelést sem a saját bőrödön, adott esetben károdon kell megtanulni, hogy mit rontasz el vagy hogyan teheted jobbá a kapcsolatot. Arra is törekedni kell, hogy megőrizzük a tüzet. Sok közös programot, utazást szervezünk, ami feltölt minket – mesélte a Blikknek Gerda.

– Türelmesebbnek, higgadtabbnak kell lenni, de ezt is csak idővel tanulja meg az ember, mert amíg nincs tapasztalata, addig a fiatalkori láz hajtja belülről, és bizony az a kapcsolat elég viharos lesz. Nálunk, Károllyal is nagyon fontos, hogy mindig empatikusak maradjunk és megadjuk egymásnak a szabadságot. Ez nem azt jelenti, hogy nyitott házasságban élünk, erről szó sincs. Tudjuk, hogy ahhoz, hogy a másik szárnyaljon – mint a madárnak –, nem kalitkát, hanem az eget kell adni. Mindig tiszteletben tartjuk, ha a másik szeretne egyedül lenni, elvonulni, teret kell hagynunk egymásnak. Például ha Károlynak este előadása van, akkor napközben minimálisan szólok hozzá, mert tudom, hogy több időre van szüksége a ráhangolódáshoz. De ez is érettség és kompromisszum kérdése, amely nélkül nem is lehetne egy párkapcsolatot működtetni.

Gerda fontosnak tartja még, hogy férjével mindent a legnagyobb őszinteséggel és nyitottsággal beszéljen meg.

– A kommunikáció fontos. Régebben én sem mondtam el mindent, ami a szívemet nyomta, de megtanultam, hogy nem szabad cipelni a sérelmeket. Ma már akkor is elmondom, hogy mi bánt, vagy miről mit gondolok, ha tudom, hogy vita lesz belőle. A vita nem rossz, az előreviheti a kapcsolatot – folytatta Pikali Gerda. – Az is fontos, hogy a legnagyobb bajban is tudunk nevetni, a humorunkat sosem veszítjük el. Károly nem csak a férjem, hanem a legjobb barátom is. Ha valamelyikünknek előadása van este, utána otthon még leülünk és órákig beszélgetünk. Nyilván az is nagy könnyebbséget ad, hogy szakmabeli a párom. Korábban volt abból probléma, és nem csak nálam, sok kollégánál tapasztaltam, hogy a civil fél nem tud elvonatkoztatni attól, hogy mondjuk egy, a színpadon elcsattanó csók nem jelent semmit, csak a munka része.

A Fórum Színház Szentendrei Teátrummal közös darabját augusztus 17-én mutatják be Szentendrén, s bár még csak nemrég kezdődtek el a próbák, Pikali Gerda már nagyon várja, hogy a közönség is megismerje ezt a kellő humorral megírt vígjátékot, amely egy házasság megmentéséről szól.

Forrás: Blikk