Pehelykönnyű túrós pogácsa
2024-11-13  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 40-42 db pogácsához:

-50 dkg finomliszt átszitálva

-fél dl langyos tej (50 ml)

-4 dkg friss élesztő

-1 tojás

-10 dkg reszelt trappista sajt

-25 dkg túró

-1,5 dl tejföl

-kb. 10-12 dkg szoba-hőmérsékletű vaj vagy margarin

-2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)

A hajtogatáshoz:

-kb. 15 dkg reszelt trappista sajt

+ 1 felvert tojás a tetejére a kenéshez

-5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A tejben simára keverjük az élesztőt, nem kell felfuttatni. A lisztben elkeverjük a sót, összekeverjük a túróval és reszelt sajttal, elmorzsoljuk benne a puha vajat, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, végül az élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát. Lágy tészta legyen, de ne legyen ragacsos! Ha esetleg úgy érezzük, hogy nagyon ragad, adhatunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet.

Összegyúrás után enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagra, egyenletesen szétszórjuk rajta a reszelt sajt felét, majd az alábbi módon hajtogatjuk: az egyik oldalát ráhajtjuk a tészta 2/3-ra, majd erre rá a másik oldalról is, aztán kettéhajtjuk. Így kapunk 6 réteg tésztát.

Konyharuhával letakarjuk, 30 percig pihentetjük.

Majd ismét kinyújtjuk téglalap alakúra, megszórjuk a reszelt sajt másik felével, megismételjük a hajtogatást és 30 percre letakarjuk.

Végül kinyújtjuk kb. 1,5-2 cm magasra (ne lapítsuk nagyon le), berácsozzuk a tetejét és egyenletes kockákra vágjuk.

Sütőpapíros vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsire rakjuk, a tetejét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Hagyományos sütőben 200 fokon süssük kb. 15 percig.