Pehelykönnyű túrós pogácsa
Hozzávalók kb. 40-42 db pogácsához:
-50 dkg finomliszt átszitálva
-fél dl langyos tej (50 ml)
-4 dkg friss élesztő
-1 tojás
-10 dkg reszelt trappista sajt
-25 dkg túró
-1,5 dl tejföl
-kb. 10-12 dkg szoba-hőmérsékletű vaj vagy margarin
-2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
A hajtogatáshoz:
-kb. 15 dkg reszelt trappista sajt
+ 1 felvert tojás a tetejére a kenéshez
-5 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A tejben simára keverjük az élesztőt, nem kell felfuttatni. A lisztben elkeverjük a sót, összekeverjük a túróval és reszelt sajttal, elmorzsoljuk benne a puha vajat, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, végül az élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát. Lágy tészta legyen, de ne legyen ragacsos! Ha esetleg úgy érezzük, hogy nagyon ragad, adhatunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet.
Összegyúrás után enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagra, egyenletesen szétszórjuk rajta a reszelt sajt felét, majd az alábbi módon hajtogatjuk: az egyik oldalát ráhajtjuk a tészta 2/3-ra, majd erre rá a másik oldalról is, aztán kettéhajtjuk. Így kapunk 6 réteg tésztát.
Konyharuhával letakarjuk, 30 percig pihentetjük.
Majd ismét kinyújtjuk téglalap alakúra, megszórjuk a reszelt sajt másik felével, megismételjük a hajtogatást és 30 percre letakarjuk.
Végül kinyújtjuk kb. 1,5-2 cm magasra (ne lapítsuk nagyon le), berácsozzuk a tetejét és egyenletes kockákra vágjuk.
Sütőpapíros vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsire rakjuk, a tetejét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Hagyományos sütőben 200 fokon süssük kb. 15 percig.