Párásítási tippek száraz levegő ellen
2021-03-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Rengeteget szoktunk azon gondolkozni, hogy milyen meleg vagy épp hideg legyen az otthonunkban, míg a megfelelő páratartalomnak nem szentelünk ilyen mértékű odafigyelést. Azonban erről sem feledkezhetünk meg, hiszen rendkívül nagy jelentősége van főként télen.

Fűtésszezonban rendkívül száraz a levegő, ami kifejezetten rossz hatással van a nyálkahártyáinkra, ugyanis kiszárítja azokat, amitől erőtlennek és fáradtnak érezhetjük magunkat, továbbá szemviszketés és torokkaparás is jelentkezhet. Épp ezért olyan fontos a párásítás, hiszen a megfelelő páratartalomnak köszönhetően elkerülhetjük ezeket a panaszokat.

 

Mennyi a normális páratartalom?

A párásítást megelőzően természetesen nem árt tudnunk, hogy egyáltalán milyen érték a normális. Mivel a konyhában és fürdőben főzés, illetve fürdés következtében gyakran keletkezik pára, ezekben a helyiségekben inkább szellőztetni kell, mintsem párásítani, hogy elkerüljük a penészedést. Ezekben a szobákban 50-70 százalékosnak kell lennie a páratartalomnak, míg a nappaliban, a hálóban és a többi szobában a 40-60 százalék a megfelelő. Amennyiben ez alatt van a páratartalom, akkor van szükség párásításra. Ebben segítenek az alábbi tippek és praktikák.

Teregetés

A mosott ruhákat csak enyhén centrifugázzuk ki, majd teregessük ki egy olyan szobába, ahol növelni szeretnénk a páratartalmat. A ruhákban maradt víz szépen lassan elpárolog, ezáltal növelve azt.

Vízzel megtöltött tálak

Nincs olyan ember, aki ne találkozott volna még radiátorra helyezett vízzel megtöltött edényekkel. Ezzel a házi praktikával is tudunk párásítani, sőt mi több, még illatosítani is. Utóbbihoz mindössze pár csepp illóolajat kell a vízbe csepegtetnünk.

Szobanövények

A növények a leveleiken keresztül kapnak levegőt, aminek következtében pára keletkezik. Ennek előfeltétele természetesen a rendszeres és elegendő öntözés.

Zuhanyzás és főzés

Ha nagyon száraz a levegő, akkor zuhanyzás/fürdés és főzés után ne nyissuk ki az ablakot szellőztetés céljából, hanem inkább nyissuk ki az ajtót, így a keletkezett pára szétáramlik az otthonunk többi helyiségébe.

Fűtés

Ha picit lejjebb tekerjük a fűtést, akkor nő a páratartalom, ugyanis minél melegebb van, annál szárazabb a levegő.

Párásító készülékek

Természetesen beszerezhetünk speciális párásítókat is, melyek különböző módokon küzdenek a száraz levegő ellen. Kaphatóak például ultrahangos párásítók, melyeknél az ultrahang membrán porlasztja el a vizet, aminek következtében ködhöz hasonló pára keletkezik.

A légmosó párásítóknál egy ventilátor szívja be a levegőt a nedvesítő tárcsák között, majd a párásító tárcsákról egyszerűen elpárolog a víz. Ennek egyik pozitív hatása, hogy képes kimosni a port és az allergéneket a levegőből.

Ezeken kívül léteznek olyan párásító készülékek is, melyeket a radiátorra lehet szerelni, így az egyre növekedő belső hőmérséklet ellenére is biztosítják a megfelelő páratartalmat.

Forrás: Activebeauty