Paradicsomos ricottatorta
2024-04-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre:

-5-6 szelet szikkadt kenyér

-2 gerezd fokhagyma

-8 keményebb paradicsom

-1 csokor vegyes, friss zöldfűszer (bazsalikom, oregánó, rozmaring, kakukkfű)

-6 ek. olívaolaj

-25 dkg ricotta (vagy tehéntúró)

-10 dkg reszelt parmezán sajt

-3 tojás

Elkészítés:

A kenyér belét nagyobb darabokra tépkedjük. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. A paradicsomokat megmossuk, felkarikázzuk. A zöldfűszereket leöblítjük, finomra vágjuk.

A sütőt 200 °C-fokra előmelegítjük. A kenyeret benyomkodjuk egy 24 cm-es, kapcsos tortaformába, és jól megkenjük az olívaolajjal.

A ricottát villával áttörjük, összekeverjük a fokhagymát és a parmezán sajttal. Hozzáadjuk a tojásokat, sóval-borssal és a zöldfűszerekkel ízesítjük. A kenyérre öntjük, majd befedjük a paradicsomszeletekkel és átkenjük a maradék olívaolajjal. A sütőben addig sütjük, amíg a paradicsomok szinte kiszáradnak és barnulni kezdenek (kb. 40 perc). Amikor kész, a formában hagyjuk kihűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk. Zöldsalátát kínálhatunk hozzá.

Munka: kb. 25 perc

Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva