Paradicsomos ricottatorta
Hozzávalók 4 személyre:
-5-6 szelet szikkadt kenyér
-2 gerezd fokhagyma
-8 keményebb paradicsom
-1 csokor vegyes, friss zöldfűszer (bazsalikom, oregánó, rozmaring, kakukkfű)
-6 ek. olívaolaj
-25 dkg ricotta (vagy tehéntúró)
-10 dkg reszelt parmezán sajt
-3 tojás
Elkészítés:
A kenyér belét nagyobb darabokra tépkedjük. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. A paradicsomokat megmossuk, felkarikázzuk. A zöldfűszereket leöblítjük, finomra vágjuk.
A sütőt 200 °C-fokra előmelegítjük. A kenyeret benyomkodjuk egy 24 cm-es, kapcsos tortaformába, és jól megkenjük az olívaolajjal.
A ricottát villával áttörjük, összekeverjük a fokhagymát és a parmezán sajttal. Hozzáadjuk a tojásokat, sóval-borssal és a zöldfűszerekkel ízesítjük. A kenyérre öntjük, majd befedjük a paradicsomszeletekkel és átkenjük a maradék olívaolajjal. A sütőben addig sütjük, amíg a paradicsomok szinte kiszáradnak és barnulni kezdenek (kb. 40 perc). Amikor kész, a formában hagyjuk kihűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk. Zöldsalátát kínálhatunk hozzá.
Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva