4 dolog, ami fogva tart egy hosszú távú, de nem működő párkapcsolatban
2024-04-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat Régóta párkapcsolatban élsz, nem érzed jól magad benne, de mégsem tudsz szakítani? Túl sok időt fecséreltél el és csak most jöttél rá arra, hogy azok a dolgok, melyek kezdetben összekovácsoltak benneteket, egyre inkább jelentéktelenné válnak? Rájössz, hogy mégsem ő az igazi?Mi tart fogva egy hosszú, de nem működő párkapcsolatban? A félelem? A gondolat, hogy túl sok időt töltöttetek már el együtt? Bizonyára nehéz kilépni egy olyan párkapcsolatból, ami már régóta tart, és amire olyan nagyon sok időt és energiát áldoztál, azonban ha mégis sikerül kilépni, rájössz majd, hogy exed mégsem volt egy olyan férfi, akire mindig is vágytál. Alábbi cikkünkben felsoroljuk azt a négy legfontosabb dolgot, ami fogva tart egy hosszú távú, de nem működő párkapcsolatban:

1. A hasonló érdeklődési kör

Minden párkapcsolat az egymás iránti vonzalommal és a „mézes hetek” időszakával kezdődik. Ha ugyanolyan dolgok iránt érdeklődtök mindketten, közös hobbitok van, vagy egyszerűen imádjátok az ínyenc falatokat, egy idő után a párkapcsolat kényelmessé fog válni, hiszen úgy érzitek, hogy egy hullámhosszon mozogtok. A hasonló érdeklődési kör pedig összekovácsol benneteket és még akkor is fogva tart, amikor a kapcsolatotok többi része már nem működik megfelelően.

2. A kényelem

Mi más tarthat fogva egy hosszú távú párkapcsolatban, mint a kényelem? Azzal, hogy a párkapcsolatban minden kiszámíthatóvá válik, nagyobb biztonságot ad számodra. Azzal, hogy ismered a párod programját, tudod, mire számíts a hétvégén, egyfajta kényelmet biztosít számodra. Azonban légy óvatos, mert sok esetben a drámák pont ott jelentkeznek, ahol nagy a kényelem.

3. A megszokás

Ha egy párkapcsolat túl komfortossá válik, lehetséges, hogy egy idő után lelki változást szeretnél majd. De amikor egy olyan férfivel vagy, akit már nagyon régóta ismersz, akkor nagyon nehéz, hogy elszakadj tőle. Főleg akkor, ha együtt nőttetek föl, és akár már gyerekkorotok óta ismeritek egymást.

4. A párod családja a te családoddá válik

Egy másik dolog, ami fogva tarthat a párkapcsolatban az a család. A párod családja. Egy idő után úgy fogod érezni, tagja vagy a családjának, és ez megakadályoz abban, hogy szakíts vele, még akkor is, ha nem éppen az, akit te szeretnél. Úgy érzed, hogy nem csak a párodat, hanem a családját is el fogod veszíteni, akikre barátként tekintesz.

És mégis, mi az, ami elválaszt titeket egymástól?

Megpróbálod elkerülni a konfliktusokat. A konfliktuskerülő emberek az elégtelenségeiket magukba fojtják, nem mondják el sérelmeiket a másiknak, sőt saját magukat hibáztatják olyan dolgokért, amiket nem is tudnának saját erejükből megváltoztatni. A belső frusztrációk pedig komoly önértékelési problémákhoz vezethetnek. És végül azt kérdezed magadtól: Miért történik mindez? Oda jutsz, hogy felismered, párod mégsem az igazi, aztán pedig elkezded magad győzködni, hogy nála sokkal jobbat érdemelsz.

És bizonyára sokkal többet is érdemelsz! Egy párkapcsolat meggyengülésekor mindkét fél rosszul érezheti magát. Abban az esetben, ha valaki lerombolja az álmaidat és a céljaidat azzal, hogy a sajátját előtérbe helyezze, a párkapcsolatnak véget kell vetni. Ha már azon kezdesz gondolkodni, hogy ez a helyzet helyén való-e vagy sem, akkor inkább szakítsatok. Ha megkérdezed önmagadtól, mi tart fogva egy hosszú távú párkapcsolatban, és a válasz a félelem, akkor szedd össze a bátorságodat és vess véget a kapcsolatnak. Az élet túl rövid ahhoz, hogy a másik álmát éljük!

Ez is érdekelhet! - Hogyan emeld egy szinttel magasabbra a párkapcsolatod?