Otthon készített sült gesztenye
2023-11-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A tél egyik legkedveltebb csemetéje a gesztenye, amelynek sült változatát mindenki imádja. A karácsonyi vásárok kötelező étele, de otthon is elkészítheted, csak nem mindegy, hogyan!

A sült gesztenye igencsak finom csemege, az illata pedig még azokat is odacsalogatja, akik nem annyira szeretik. De vajon miért árulják sokszor elég borsos áron? A szelídgesztenye-fa csak élete ötödik évében hoz termést, addig pedig bizony várni kell türelmesen. Ez is lehet annak az oka, hogy bizony nem túl olcsó.

Az viszont kevésbé köztudott, hogy mennyire egészséges ez a pompás csemege! C- vitamin tartalma megegyezik a ribizliével, és bővelkedik B-1, B-2 és B-6 vitaminokban is!

Így készítsd el otthon

Áztasd be a gesztenyéket 1-2 órára (amelyik feljön a víz tetejére, azt ki is dobhatod, mert hibás), majd vágd be X alakban őket, és még hagyd egy keveset a vízben ázni. Ezután tedd őket alufóliába, és helyezd a jól előmelegített sütőbe. A fólia sarkait jól zárd le, hogy ne menjen ki a gőz. Néha egy kicsit megnyithatod, és locsold meg a gesztenyéket, majd zárd vissza. Amikor szétnyílnak a gesztenyék, készen vannak.

Következhet a sütés, amit többféleképpen is végezhetsz.

A legideálisabb, ha a kerti grillen készíted el egy lyukacsos aljú serpenyőben.

Ugyanezt az ízt elérheted a gáztűzhelyeden is egy szintén lyukas lángelosztón.

A harmadik módszer a sütőben való elkészítés. Ez esetben bélelj ki egy tepsit alufóliával, a vízből kivett gesztenyét csepegtetés nélkül egyből tedd bele és mehet is a sütőbe! Így garantáltan szép, és puha sült gesztenye a végeredmény, viszont a klasszikus, kissé megpörkölődött héj illatáról és látványáról le kell mondanod!

Miután megsült a gesztenye, takard le konyharuhával és 10 percig pihentesd. Ám mindenképpen még melegen hámozd meg, ugyanis, ha kihűlt, már nagyon nehéz dolgod lesz vele!