Öltözz sportosan, hiszen egy kis mozgás mindenkinek kell
2021-05-13  /  Szerző:   /   Egyéb, Ajánló

Itt a tavasz, itt van újra és talán ezt lassan most már az időjárás is tudomásul veszi. Na és ha tavasz, akkor pedig mozgás, még nekünk, nem igazán konfekcióméret férfiaknak is! A mozgásnak több oka is lehet, történhet örömmel önszántunkból, vagy külső kényszer (feleség/barátnő/gyermek) hatására. Van köztünk, aki szeret is mozogni, és természetesen olyan is, aki vadul kifogásokat keres – például a „kocogó zokni” épp mosásban van. Eltekintve attól, hogy mi vagy éppen ki késztet minket mozgásra, azt kizárólag kényelmes öltözékben szeretjük művelni.

A két legfontosabb szempont

Ha jól csináljuk, akkor csavarni lehet a vizet a pólónkból (pont, mint egy átlagos júliusi napon a boltból hazajövet), és természetesen ilyenkor az alvással sem lesz gond. Ennél a pontnál jön képbe, hogy milyen ruházatot válasszunk. Emlékszel még a jó öreg nejlon iskolaköpenyre? Na olyat ne! Az anyaga mindenképpen jó nedvszívó képességgel rendelkezzen. Ezt könnyen megvizsgálhatjuk, ha lefutjuk a napi/heti kilométerünket, vagy, ha hideg, gyöngyöző sörösdobozzal hűtjük magunkat. Emellett még szellőzzön is jól. Tapasztalatból tudom, hogy a kevésbé vékony férfiak nem igazán szeretik a tapadós, „biciklis” ruházatokat, mármint viselni. Éppen emiatt egy sportosabb célokra szánt nadrágnál, zokninál, no meg alsóneműnél is pontosan ugyanezek a tényezők lesznek a legfontosabbak.


Milyen legyen az anyaga?

Tehát szellőzés, és nedvszívó képesség, ennek a két tulajdonságnak a kombinációja meghatározó sportolás, de még akár sportnézés közben is. A viccet kicsit félretéve, ezeket a tulajdonságokat a ruházatunk anyaga adja, ami legyen pamut és ha kell, akkor egy kicsit azért elasztikus.

Mit tehetünk még?

Akad nyilván még számos paraméter, ami meghatározza a közérzetünket. Ilyenek például a méret és a kényelem! Ezek rendkívül lényeges dolgok, aki nem hiszi, az próbáljon csak meg egy napig olyan ruhában lenni, ami egy mérettel kisebb a kényelmesnél. Na ugye! Sok esetben nem is kell a ballagási zakóig visszautazni az időben, elég bármely néhány évvel ezelőtti nadrágunkat, ingünket magunkra ölteni. Ha ezek rádmennek, és még kényelmesek is, akkor egyrészt nagyon jól kezelted az elmúlt időszakban a home-officet, amihez külön gratulálunk, másrészt egészen biztosan sokan irigykednek rád. Ha viszont a többséghez tartozol és a korábbi években vásárolt ruhák nem passzolnak rád, akkor nagy pontossággal megállapítható, hogy pusztán a száraz izomtömeged gyarapodott. Pont ezért jön jól egy kis mozgás. A cél szentesíti az eszközt, irány „terepre”! Oké, sokunk a passzív aktivitást preferálja. Például lábtengónál toporzékolva várjuk, hogy az arra alkalmas pillanatban bravúros mozdulattal kipókhálózzuk a labdával az ellenfél pályájának valamelyik sarkát. Volt már veled olyan, hogy egy ilyen zsonglőrködés során saját szándékod ellenére sikerült egy „félspárgát”, vagy egy kicsit túlméretezett kitörést kivitelezni? Na ezek a talajtorna gyakorlatok egy szoros farmerben kivitelezhetetlenek lennének! Talán még személyi (vagy ha csak a nadrág reped, akkor erkölcsi) sérülést is szenvednél benne a neves sporteseményen! Egy sportos rövidgatyában, vagy szabadidő ruhában azonban jóval könnyebben tudod elvégezni a fej fölötti pörgőrúgásokat! Persze gondolkodhatsz „magányosabb” sportban is. Bizonyos mítoszok szerint örömet okoz például a futótransz. Miért is ne próbálnád elérni?

Na de, ismét kissé komolyra fordítva a szót, figyeljünk arra, hogy a választott ruhadarabok kellően lazák legyenek, hogy kényelmesen tudjunk mozogni bennük, de azért ne lobogjanak rajtunk, mert az bizony akadályozhat is minket.

A belbecs mellett azért fontos a külcsín is.

Szóval, egy átlag feletti sportemberre természetesen átlag feletti sportruházat illik, ez tiszta fizika. Szerencsére ma már lehetőségünk van a 2XL-nél nagyobb méretek közül is válogatni, ha szükséges. És ha már megtaláltuk a megfelelő méretet, akkor nyugodtan elmerülhetünk kicsit a saját stílusunkhoz passzoló ruhadarabok kiválasztásában. Egy sportos öltözéknek nem kell feltétlenül kimerülni a sötétkék rövidnadrág és tréningnadrág lehetőségeinél, illetve a polóknak sem kell, hogy a már kissé elhasznált, munkába már nem alkalmas darabok közül kerüljenek ki. Válogassunk egymáshoz illő, kombinálható darabokat és egészítsük ki a gardróbunk sport szekcióját még egy megfelelő kardigánnal is.