Nugátos karácsonyi fenyő
Hozzávalók kb. 10 darabhoz
-30 dkg liszt
-10 dkg darált dió
-15 dkg vaj
-12 dkg porcukor
-2 tojássárga
-1 kis üveg mogyorókrém
-1 ek. vaníliás porcukor
Elkészítés:
A lisztet a darált dióval elkeverjük és a vajjal gyorsan összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgákat és kevés hidegvizet, hogy könnyen gyúrható omlóstésztát kapjunk. Ezután lefóliázva hűtőben 1 órát pihentetjük.
A tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, 3 mm vastagra nyújtjuk és négy különböző méretű csillag kiszúróval, egyforma mennyiséget szaggatunk.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A formákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kb. 12-15 perc alatt világosra sütjük, és rácsra téve kihűtjük. Ha lehet, egyforma méretű csillagokat tegyünk egy-egy tepsire.
Tálaláskor a három legnagyobb tésztacsillagra 1-1 kicsi halom mogyorókrémet kanalazunk, kicsit elfordítva egymásra tesszük a különböző méretű csillagokat, a tetejüket a negyedik, legkisebb csillaggal zárjuk, és vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva