Nugátos karácsonyi fenyő
2023-12-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 10 darabhoz

-30 dkg liszt

-10 dkg darált dió

-15 dkg vaj

-12 dkg porcukor

-2 tojássárga

-1 kis üveg mogyorókrém

-1 ek. vaníliás porcukor

Elkészítés:

A lisztet a darált dióval elkeverjük és a vajjal gyorsan összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgákat és kevés hidegvizet, hogy könnyen gyúrható omlóstésztát kapjunk. Ezután lefóliázva hűtőben 1 órát pihentetjük.

A tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, 3 mm vastagra nyújtjuk és négy különböző méretű csillag kiszúróval, egyforma mennyiséget szaggatunk.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A formákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kb. 12-15 perc alatt világosra sütjük, és rácsra téve kihűtjük. Ha lehet, egyforma méretű csillagokat tegyünk egy-egy tepsire.

Tálaláskor a három legnagyobb tésztacsillagra 1-1 kicsi halom mogyorókrémet kanalazunk, kicsit elfordítva egymásra tesszük a különböző méretű csillagokat, a tetejüket a negyedik, legkisebb csillaggal zárjuk, és vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva