Nevelj otthon fűszernövényeket!
2021-05-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Akár kertünk van, akár csak egy apró balkonunk vagy egy ablakpárkányunk, bárhol nevelhetőek fűszernövények. Persze többségük inkább kültéren érzi jól magát, de a bazsalikom, rozmaring, menta, snidling és a zsálya beltéren is megél. Fontos, hogy minél több természetes fényt biztosítjuk számukra!Magról vagy kertészetből

Ha magokat ültetünk, tegyük palántaföldbe, és öntözzük rendszeresen. A folyamatos tápoldatozás pedig az egyik kulcsa a szép fűszernövénytermésünknek. Persze mindenekelőtt legjobb, ha termelőtől vagy kertészetből szerezzük be növényeinket és tanácsokat is kapunk melléjük.

Meghatározott koncepció alapján is lehet fűszerültetvényünk. Válogathatunk kifejezetten az általunk kedvelt fűszernövények közül, melyeket ételeinkbe tesszük. Lehet mediterrán jellegű fűszer készletünk bazsalikommal, oregánóval, vagyis szurokfűvel. Ha van kertünk, építhetünk fűszerspirált, vagy lehet mini levendulamezőnk. Akár gyógynövényt is termeszthetünk, mint a körömvirág, vagy fekete nadálytő.

Finomak és egészségesek

Bár klasszikusan ízesítésre használjuk, jó tudni, hogy a fűszernövényeknek is egészségünket is támogató szerepe lehet, nem csak a kifejezetten gyógynövényként ismerteknek. Legtöbbjük az emésztésre hat, de például a majorannának van gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása is. Bár elfogyasztható mennyiségben jellemzően nem okoznak panaszt, mégis érdemes odafigyelni rá.

 

A kertből az asztalra

Ezen kívül az ételeket dekorálhatunk velük. Gondoljunk a petrezselyemre, kaporra, mentára, melyek kifejezetten díszítő szerepet is kaphatnak a tálaláskor.

Klasszikusan a fűszerek ízesítik ételeink, de önálló fogásként pesztót készíthetünk bazsalikomból, vagy petrezselyemből. Izgalmas párosítás durvaszemcsés sóval elkeverve, melyet önállóan például vajas kenyérre szórva fogyaszthatjuk, vagy érdekes ízvilágot adva egy-egy fogáshoz.

A fűszernövények nemcsak ételekbe használhatók, hanem készíthetünk belőlünk teákat, például rozmaringból, kakukkfűből, a mentás, vagy citromfüves víz, limonádé isteni frissítő ital.

Nagyon jó, hogy szuperül tartósíthatók. A fentiekben említett sóval való elkeveréssel, szárítással, vagy fagyasztással akár.

Adhatók ajándékba ételízesítőként, kozmetikumként például a levendulát fürdőbombának elkészítve, de csokorba szedve is nagy örömet okoz, bárki kapja majd!

Forrás: Lakáskultúra