Nem tudod kitörölni a fejedből az exed? Ezt a 9 módszert próbáld ki!
2021-05-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Megtörtént, szakítottatok. Tegnap még az életed része volt, ma már nem az. De a felejtés korántsem ilyen egyszerű. Sőt! Kitörölheted a közös képeket, az üzeneteket, kidobhatod a nálad maradt holmijait, blokkolhatod a közösségi oldalakon.

De hogyan töröld ki őt a fejedből?

Talán pont azon gondolkodsz, hogy vajon hol romlott el minden. Aztán felidézed a legutóbbi közös estéteket, amikor még a legnagyobb boldogságban voltatok együtt. De mindezzel csak megnehezíted a saját dolgod. Valószínűleg a felejtés a legnehezebb része egy szakításnak, és nem létezik hozzá egy pontos útmutató, amit követhetnél, sem egy egzakt módszer, amely mindenki számára beválik.

Ettől függetlenül próbálkozni azért lehet, így segítségképpen összegyűjtöttünk 9 módszert, amelyet bevethetsz!

1. Kösd le mással a figyelmedet!

Ez az első talán a legnyilvánvalóbb ötlet, de működik. Egyszerűen csak foglald le magad valamivel, hogy ne maradjanak üres perceid vagy felesleges energiád, amelyet az exedre fecsérelnél. Dolgozz keményebben a munkahelyeden, találkozz a barátaiddal, menj el edzésre, vagy fogj bele abba a projektbe, amit eddig halogattál. Könyvet írnál? Belevágnál egy üzleti lehetőségbe? Megtanulnál egy új szakmát? Ez a legjobb alkalom számodra!

2. Állíts fel határokat!

Már a szakítás után tedd világossá az exed számára, hogy nem szeretnéd, ha hívogatna, vagy írogatna Neked. Az is fontos, hogy megkérd a közös barátokat, ne beszéljenek róla előtted. Ezzel könnyebben fogod tudni kizárni a gondolataidból, és nem fogja senki és semmi újra felszakítani a gyógyuló sebeidet.

3. Adj magadnak időt a gyászra!

Meg kell engedned magadnak, hogy megéld a szakításhoz kapcsolódó rossz érzéseket, a szomorúságot, a dühöt, az elégedetlenséget. Hagyd kicsit tombolni őket, aztán maguktól is elcsitulnak, míg végül megtalálod újra a belső békéd.

4. Fogadd el, hogy még érzel iránta valamit!

A szeretet és a szerelem az élet nagy ajándéka, amely mindig szívből fakad, de sajnos nem mindig elég egy párkapcsolathoz. Azonban ezek az érzelmek nem tudnak elmúlni csak úgy, egyik pillanatról a másikra, és ezzel nincs is semmi baj. Sose hibáztasd magad azért, csak mert egy szakítás után is aggódsz valakiért, idő kell, hogy az érzéseid is lecsendesedjenek.

5. Törődj magaddal!

Jöhet egy forró fürdő, egy pohár bor, és egy kellemes olvasnivaló. Itt az ideje egy kis kényeztetésnek. Most csak Te vagy, nem kell más igényeire fókuszálnod, használd ki a szabad estéidet. Vess be egy új bőrápolási rutint, próbálj ki egy masszázst, érezd magad jól a bőrödben.

6. Búcsúzz el!

Egy szakítás során valószínűleg nem tudsz mindent elmondani, amit a kapcsolatotokról és a partneredről gondolsz. Napokkal, hetekkel később is még megfogalmazódnak benned megoldatlan konfliktusok, és problémák, amelyeket ki kell adnod magadból.

Ilyenkor írhatsz egy hosszú levelet, amelyben mesélhetsz az érzéseidről, a fájdalmadról, a sérelmeidről, amelyeket soha nem mondtál el neki. Természetesen ezt a levelet nem kell elküldened, sokszor már az is elég, ha kiírod magadból. Esetleg megoszthatod egy közeli barátoddal, vagy egy szakemberrel, aki segíthet átvészelni a nehéz időszakot.

7. Találj vissza önmagadhoz!

Gyakran megesik, hogy annyira igyekszünk nem gondolni valakire, hogy elfelejtünk gondolni magunkra. Holott önmagadnak is meg kellene adnod ugyanazt a figyelmet, de inkább még többet. Fogd a naptáradat, és írj listát azokról a dolgokról, amelyeket akár egyedül, akár barátokkal szívesen csinálsz. Aztán tervezz be ezek közül minél több ilyen programot a napirendedbe, és a végén elfoglaltabb leszel annál, semmint, hogy a múlton rágódj.

Ezt is olvasd el! - Honnan tudhatod, hogy készen állsz az újrakezdésre?

8. Ne akard siettetni a folyamatot!

Ne akarj túl gyorsan felejteni és túl lenni mindenen. Adj magadnak elég időt az újrakezdéshez. Ha túlságosan arra koncentrálsz, hogy miért tart Neked ilyen sokáig a felejtés, attól csak még többet fogsz az exedre gondolni.

9. Tüntesd el az életedből azokat a dolgokat, amelyek rá emlékeztetnek!

Az elménk ugyanis úgy működik, hogy bizonyos mozzanatokról, tárgyakról bevillannak emlékek. Ez lehet egy étterem, ahol rendszeresen vacsoráztatok, egy könyv, amit tőle kaptál, egy illat, vagy akár egy hobbi. Ha ezeket a dolgokat megpróbálod kiiktatni az életedből, akkor kevesebbet fogsz rá gondolni ezután.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ezentúl kerülnöd kell minden kedvenc helyedet, de esetleg tarthatsz némi szünetet, vagy legalább ne olyankor járj arra, amikor feltételezhetően ő is felbukkanthat ott.