Mit okoz a folytonos stressz?
2022-02-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Mindennapi problémává nőtte ki magát a stressz, amely valójában a különböző, minket ért ingerek hatására keletkezett válaszreakció. Két fajtáját különböztetjük meg: a pozitív és a negatív stresszt.

 

A pozitív stressz serkentő hatással van az egyén agyára, segít a veszélyhelyzeteket leküzdeni, megoldani. A negatív stressz ezzel ellentétben nem csak fizikailag, hanem lelkileg is hat az emberre. A stressz keletkezése két stresszhormon (adrenalin és noradrenalin), valamint a mellettük termelődő szteroid hormon (kortizol) következtében jön létre.

Mindegy, milyen fajta stresszt veszünk alapul, általánosságban elmondható, hogy a stresszes embereken olyan tünetek jönnek ki, mint például a vérnyomás megemelkedése, a szívverés felgyorsulása, a gyomor és a bőr panaszai, a kézremegés, a verejtékezés, az ingerlékenység, a fáradtság, a fej fájdalmai, alvászavarok, fülzúgás, allergiás reakciók és a hányinger.

A tartós állapotú stresszt krónikus stressznek hívjuk, aminek a legfeltűnőbb jele, hogy a legkisebb dolog is ingerültté teszi az embert, a teljesítőképesség csökken, gyengeségérzet telepedik a stresszes egyénre, feszült, nyugtalan és túlhajszolt lesz.

A stressz miatt kialakulhatnak betegségek is, mint például a szív- és érrendszeri panaszok, amik magas vérnyomást okozhatnak. Verejtékezés jöhet létre a só- és a vízháztartás egyensúlyának romlása miatt, ami vérellátási zavarokhoz vezet, fekélyek alakulhatnak ki, illetve az emésztésre sincs jó hatással.

Depressziót okozhat a krónikus stressz, ami alkoholizmushoz, vagy akár öngyilkossághoz is vezethet, így érdemes idejében felismerni a problémát és kezelni. Az immunrendszer gyengülése is a stressz számlájára írható, a fertőzések ezáltal hamarabb megtalálhatnak minket.Mit tehetsz a stressz megszűnése érdekében?

- Próbáld elkerülni a stresszes helyzeteket.

- Erősítsd a fizikai állapotodat rendszeres edzésekkel, pihentető alvással, a dohányzás és a kávézás abbahagyásával és egészséges táplálkozással.

- Relaxálj, menj el napközbeni vagy esti sétákra, de a masszázs is ellazító megoldás.

- Tartsd stabilan az érzelmi állapotodat, építs ki társasági kapcsolatokat, fejleszd az önismeretedet, vagy alkoss valamit, például írj egy történetet, rajzolj, zenélj, vagy amihez csak kedved van.

Forrás: Életmódcentrum