Mit jelent a frusztrációs vonzalom és hogyan győzd le sikeresen?
2022-05-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Összehozott már az élet a társkeresés során olyan emberrel, aki kifejezetten nem kedvelt Téged? És észrevetted, hogy pusztán ettől még inkább szeretted volna meghódítani? Ha igen, akkor bizony Te is belefutottál a frusztrációs vonzalom jelenségébe.

Az alapfeltevés szerint ez a fajta vonzódás kimondottan a frusztráció érzéséből fakad. Amikor zavar bennünket, hogy valaki számára nem vagyunk annyira szimpatikusak, mint szeretnénk, ezért mindent megteszünk, hogy ezen változtassunk. Pont ez a zavaros érzés alakul át egyszer csak valami teljesen mássá, ami irracionális viselkedéshez vezet.

Az elutasítás frusztrációt vált ki

A visszautasítás talán az egyik legerősebb motorja a frusztrációs vonzalom kialakulásának. Amikor valaki nemet mond nekünk, akkor egyből saját magunkban keressük a hibát, és az önértékelésünk csökken. Ennek ellensúlyozására beindul a fejünkben a versenyszellem, hogy megnyerjük a másik fél rokonszenvét magunk iránt. Ez persze néha olyan viselkedést vált ki belőlünk, amelyre utólag már nem vagyunk büszkék.

Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy visszanyerjük az önértékelésünket, amely rengeteg időt és energiát emészt fel. Akár az egész életünket is átszervezzük, hogy megkapjuk azt a bizonyos elismerést, és végül teljesen a visszautasító fél függőjévé válunk.

Hogyan léphetsz túl ezen a helyzeten?

Első lépésként nem árt feltenned magadnak a kérdést, hogy mit is akarsz valójában ettől az embertől. És hogy egyáltalán meg fogja-e adni számodra ezt valaha is.

Sajnos gyakran túl sokat gondolunk bele egy-egy potenciális partnerbe, és a vele való lehetséges jövőbeni kapcsolatunkba. Hajlamosak vagyunk elengedni a realitás talaját, és ez még inkább arra sarkall bennünket, hogy mindenképpen el kell nyernünk a bizalmát és rokonszenvét. Teljesen extrém módon kezdünk el viselkedni, folyton a másik kedvenc helyein lebzselünk, hátha összefuthatunk vele. Ezt is csak azért, mert azt képzeljük, ha lát minket, akkor eszébe jut, hogy hiányzunk neki és belénk szeret.

Ez is érdekelhet! - „Én csak szerelemre vágyom!”

Ne engedd, hogy a képzeleted irányítson!

Határt kell szabnod a képzeletednek, és folyamatosan emlékeztetned magadat, hogyan bánt veled. Ha nem így teszel, akkor az álomvilágod még inkább a függőjévé tesz, és sokkal nagyobb csalódás fog érni a végén, mint amit az elutasítás okozott eredetileg.

Kérdezd meg magadtól, hogy miként utasított el. Voltak benne érzelmek, vagy csak egyszerűen átnézett rajtad? Ha ez utóbbi, akkor túl sok jóra nem számíthatsz tőle a későbbiekben sem, bármit is teszel. Egy ilyen emberért pedig nem érdemes összetörnöd magad.

Kérdezd meg magadtól, hogy a szavai és a viselkedései összhangban voltak-e. Gyakran görcsösen hinni akarunk üres szavaknak, amelyeket soha nem követnek valódi tettek. Ha valaki azt mondja Neked, hogy szeret, miközben megcsal, akkor tényleg valódi érzéseket táplál irántad? Persze, hogy nem.

Sose felejtsd, hogy a tettek sokkal hangosabban szólnak bármely szónál.