Mire gondol a légiutaskísérő, amikor először meglát?
2024-05-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Amikor felszállsz a repülőgépre, elgondolkodtál már azon, vajon mire figyel a személyzet, amikor köszönnek neked? Ha nem, talán érdemes lenne.

- A Turkish Airlines légiutas-kísérői örömmel mosolyognak és a török vendégszeretet jegyében üdvözlik az utasokat, miközben számos fontos tényezőt is megfigyelnek, amelyek hozzájárulhatnak a repülés biztonságához és élményéhez – mondja Duygu Eren Tosya, a Turkish Airlines kabinfőnöke.

Azonosítják azokat az utasokat, akik vészhelyzetben segíthetnek, valamint azokat is, akiknek további segítségre lehet szükségük, például időseket vagy sérülteket.

A személyzet figyel arra is, hogy felismerje a repülés miatt szorongó utasokat, és bátorítsa őket.

A legfontosabb dolog, amire ügyelnek, hogy hogyan tudják biztosítani az összes utas biztonságát a felszállástól a leszállásig – folytatja Tosya.

Milyen részletekre figyel még a személyzet, és milyen apróságokat észlelnek? Tapasztalt légiutas-kísérők osztják meg gondolataikat.

Ideges első repülők

Kimberly Sullivan mindig szemmel tartja az első alkalommal repülőket.

Már abból is észrevesszük, hogy tapasztalt-e az utas, ahogyan felszáll a gépre – mondja.

Ha feltartja a sort és bizonytalannak tűnik, tudjuk, hogy újonc.

Segítség vészhelyzetben

Janice Bridger elsősorban azokat az embereket figyeli, akiknek vészhelyzetben segítségre lehet szükségük.

- Figyelek a fogyatékkal élőkre, ami kizárhat valakit abból, hogy például a kijárati sorban üljön. Azoknak, akik ott foglalnak helyet, képesnek kell lenniük kinyitni a vészkijáratot. Ha valaki nem beszél jól angolul, nem értheti a vészhelyzetben adott parancsokat, és nem tudja elolvasni a vészkijárat használatára vonatkozó utasításokat.

Ittas utasok

Nuralia Mazlan, az Air Asia légiutas-kísérője az ittas utasokra figyel.

Ők gyakran okoznak problémát. Egyszer egy 20 éves férfi meztelenre vetkőzött, miközben a gép több ezer méter magasan repült.

Nehéz tárgyak emelése

Janice Bridger gyakran keres valakit, aki fittnek tűnik arra az esetre, ha extra segítségre lenne szüksége. "Ha látok valakit, aki izmos és fizikailag fitt, megjegyzem az arcát és hogy hol ül. Ha engem megtámadnának, ő lehet a védelmezőm. Ilyen helyzetben privátban és diszkréten megkérdezem, hajlandó lenne-e segíteni. Ez magában foglalhatja egy rendbontó utas megfékezését is."

Szakmabeli segítség

- Igyekszem megtudni, vannak-e olyan utasaink, akik valamelyik légitársaság alkalmazottai – tette hozzá Bridger.

Ők szintén nagy segítséget jelenthetnek. Kiképezték őket arra, mit kell tenniük vészhelyzetben, legyen az orvosi vagy mechanikai. Azonnal csapattagokká válhatnak, és felbecsülhetetlen értékű támogatást nyújthatnak.