Mire figyelj a zabhely megfőzésekor
2023-04-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Akár kása, akár zabszelet vagy müzli formájában fogyasztjuk - a zabpehely nagyon népszerű a reggelizőasztalnál. Nemcsak finom, hanem a benne lévő rostoknak köszönhetően sokáig a jóllakottság érzetét kelti.

Te is szereted, de úgy érzed, nem az igazi, és még ebédig sem húzod ki a reggeli zabpehellyel? Akkor könnyen lehet, hogy te is elköveted az elkészítése során az alábbi három hibát.

1. Túl kicsi tálba teszed

Természetesen, ha nagyobb adagot eszel, akkor teltebb leszel. De különösen a zabpehely esetében fontos, hogy nagy és mély tálat használj, mivel a zabszemek a hozzáadott folyadéktól megduzzadnak, és elegendő helyre van szükségük. Csak a maximális duzzadás után fejtik ki a zabszemek a kellemes ízüke. Emellett a gabona sokkal jobban kombinálható hozzáadott kiegészítőkkel – például gyümölcsökkel – amiknek szintén kell a tálkában a hely.

2. Vizet adsz hozzá

Sokan vízzel készítik a zabpelyhet, de a vízzel való kombinálása nem fog sokáig laktatni. A legjobb, ha tejbe áztatod a pelyhet, így a zabpehelyben található rostok mellett egy adag fehérjét is kap a szervezeted, hogy jóllakott maradj.

Ha nem szeretnél tehéntejet használni, természetesen használhatsz növényi változatot is, például mandula-, zab-, kókusz- vagy szójatejet. A fehérjetartalom azonban itt alacsonyabb, ezért érdemes egy adag diófélét és magvakat, például chiamagot vagy lenmagot is adni a zabkásához.

3. Rosszkor adod a tejhez

A zabkása tökéletes reggeli számodra, de valahogy nem tudod elérni, hogy krémes állagú legyen? Akkor könnyen lehet, hogy rosszkor teszed a zabot a tálkába, edénybe.

Ha a hideg tejet és a zabpelyhet együtt teszed a fazékba, és mindkettőt egyszerre melegíted, akkor ez a legnagyobb hiba, amit elkövetsz. Ahhoz, hogy krémesebb legyen a zabkása, először hagyd felforrni a tejet, és csak utána add hozzá a zabpelyhet, és kevergesd el benne.