Mini almás rózsapite, a szépséges sikerdesszert
2019-05-31  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs A mini almás rózsapite az egyik legfrappánsabb desszert, mert egyszerű, nagyon finom, pikk-pakk összeállítható, sok konyhai tapasztalat sem kell hozzá, és valóságos szépség. Annyira mutatós, hogy mindenkinek mosolyt csal az arcára, ha meglátja.

Pár egyszerű alapanyag kell csak ehhez a szemet-lelket gyönyörködtető almás sütihez, amivel kis munkával, egy kis kézügyességgel nagy sikereket zsebelhetünk be. A jó öreg és mindig beváló kész leveles tészta most is barátunk lesz, emellett kell még természetesen alma, ha lehet, akkor piros, mert mégis ez emlékeztet leginkább a rózsa klasszikus színére, emellett pedig csak egy kis citrom és porcukor, és ha igazán finomat szeretnénk, akkor egy kevés baracklekvár, de ez akár más lekvárral - eperrel, áfonyával - is kiváltható.

A siker titka az apró részletekben rejlik: ahhoz, hogy a tészta könnyen átsüljön, érdemes még vékonyabbra nyújtani, mint ahogy a csomagban találjuk, így könnyebb is vele dolgozni, és több sütink is lesz. A másik fontos lépés az alma felpuhítása, hogy felcsavaráskor ne törjön - ennek titka, hogy jó vékonyan érdemes felszeletelni vagy legyalulni, valamint mindenképpen le kell forráznunk zubogó vízzel, de akár a mikróba is bedobhatjuk rövid időre. Ha ezeket betartjuk, akkor biztosan nem csalódunk a végeredményben!

gasztro

Mini almás rózsapite

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

2 nagyobb piros alma

1/2 citrom

néhány evőkanálnyi baracklekvár

kevés porcukor

kevés liszt

gasztro

Elkészítés:

1. Az almákat félbevágjuk, a magházukat óvatosan kivágjuk, majd az almákat vékonyra szeleteljük vagy legyaluljuk. Egy edénybe tesszük, meglocsoljuk a citromlével, 1 evőkanál porcukrot adunk hozzá, majd lobogó forró vizet öntünk rá, és félretesszük 5-6 percre, hogy kissé felpuhuljanak, de ehelyett a mikróba is betehetjük 40-45 másodpercre.

2. A leveles tésztát kiterítjük, kicsit meglisztezzük, és még vékonyabbra nyújtjuk, majd a tésztából 8 egyenlő csíkot vágunk. Vékonyan megkenjük baracklekvárral, majd a lecsöpögtetett almaszeleteket a csíkokon végigrakjuk úgy, hogy az alma piros héja felfelé legyen és túllógjon a tésztán, majd ezt megismételjük egy újabb sorral úgy, hogy kicsit elcsúsztatva rakjuk az almaszeleteket, így dúsabb lesz majd a rózsánk. A tésztát alul felhajtjuk az almára, és oldalról kezdve feltekerjük, majd a tésztavégét összenyomkodjuk, felállítjuk, és egy muffintepsibe rakjuk.

3. Meghintjük porcukorral, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 25 percet sütjük, ha az alma nagyon pirulna, egy alufóliát teríthetünk a tetejére. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd késsel finoman fellazítjuk a széleket, és kiemeljük az almarózsákat, és porcukorral meghintve tálaljuk.

gasztro

Forrás: Cookta